četvrtak, 24 oktobar 2013 17:51

Vazdušni pritisak i uspeh u ribolovu

Ocenite ovaj članak
(13 glasova)

ribolov saranTokom mnogo godina mog ribolovačkog staža, na Dunavu od Apatina do Kladova, i u čitavom vojvođanskom regionu, uočio sam da postoje određene zakonitosti između vazdušnog pritiska i uspeha u ribolovu. U daljem tekstu ću pokušati da prikažem te zakonitosti, mada vas molim da ih uzmete sa rezervom, jer za ribolov ipak važi pravilo da nema pravila.

Promene vazdušnog pritiska prenose se na vodu, a samim tim i na ribu, koja svojim vazdušnim mehurom, a još više sitnim cevčicama bočne linije, reaguje na te promene, brže i preciznije od najosetljivijeg barometra.

Na osnovu mojih skromnih zapažanja, došao sam do sledećih zaključaka:

- Kada je pritisak u porastu, do oko 1010 milibara, može se očekivati dobar ulov, naročito u proleće i ranu jesen (septembar, oktobar) i to, pre svega, šaranskih vrsta ribe.

- Kada je pritisak u opadanju, to na našem podneblju označava početak duvanja severozapadnog vetra, i takva situacija ne daje dobre rezultate u ribolovu, naročito ako je temperatura vazduha niska (što je karakteristično za ovaj vetar).

- Od ovog pravila postoji odstupanje, a to je kada pritisak počne da pada leti, pred vremensku nepogodu. Tada se dan ranije, i oko 6 sati pred nevreme, može očekivati izuzetno dobar ulov, naročito soma. Verovatni razlog za to je što zbog pada pritiska insekti prilaze bliže vodi, padaju u nju i služe ribi za hranu.

- Kada je pritisak stabilan i visok (1004 - 1012 milibara) mogu se zimi očekivati osrednji do dobri rezultati, dok je leti i u proleće najbolje ako je pritisak stabilizovan na oko 1000 milibara (2-3 milibara gore-dole).

- Stabilan i nizak pritisak znači da već dugo duva severozapadni vetar, koji hladi vodu, i veoma je nepovoljan za ribu, a samim tim i za ribolovce. Po mom mišljenju, riba tada leži na dnu, čekajući bolje vreme, i može se upecati samo ako joj se mamac provuče ispred nosa.

- Ekstremno niske ili ekstremno visoke vrednosti vazdušnog pritiska su veoma nepovoljne i za ribu i za ribolovca.

Naravno, to ne znači da obavezno morate kupiti barometar (iako nije loše da ga imate) da bi krenuli u ribolov. Moj vam je savet da, ako nemate barometar, posmatrate lišće na drveću. Ako se vidi donja strana lišća, i ako je ona okrenuta prema vetru, to je znak da pritisak pada. Kada lišće stoji normalno prema granama (približno pod uglom 90 stepeni), pritisak raste.

Kao što sam već napomenuo, od ovih pravila postoje izuzeci, koji zavise od privlačnih sila sunca i meseca, visine i tendencije vodostaja, oblačnosti, količine hrane koja je ribi pristupačna, itd...

Bez obzira na sve, ja sam pokušao da pomognem, pa ako neko bude imao koristi od ovog što je ovde pročitao, ja ću biti zadovoljan.

Petar Srok

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u