četvrtak, 24 oktobar 2013 15:31

Vreme je za đozluke - naočari i pecanje

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Naocare 1U ribolovu polarizacione naočare vrlo često čine razliku između punog i praznog stringera ili čuvarke, pogotovo ako se lovi na prozirnim vodama. Pojedine pecaroške discipline danas su gotovo nezamislive bez upotrebe ove vrste optičkog pomagala, koji se kod nas neopravdano još smatra pomodarstvom, pecaroškom šminkom.

Doduše, i na našim vodama se sve češće primećuju ribolovci s “đozlucima” za sunce, ali analizirajući kvalitet te vrste proizvoda koji se kod nas nude dolazimo do zaključka da se najčešće radi o proizvodima, u najboljem slučaju, druge-treće kategorije.

Pa čak i takvi proizvodi vrlo brzo pokazuju svojim vlasnicima, mušičarima i varaličarima koji pecaju na “viđeno” (recimo basa), da su nezamenljivi, upravo kao što je to slučaj sa štapom ili mašinicom.

Od ove teze polazi i autor članka u časopisu “Tackle Trade World” (TTW) kojim savetuje trgovce da obogate ponudu polarizacionih naočara. U tom tekstu se ističe kako su upravo polarizacione ili u najmanju ruku kvalitetne naočare za sunce obavezni deo pecaroške opreme. Ne samo zbog toga što doprinose prijatnosti, eliminišu čkiljenje i suzenje očiju zbog odbljesaka sa vodene površine, već pre svega radi zaštite toliko dragocenog organa kao što su - oči! Takve naočari štite oči pecaroša od mehaničkih povreda do kojih vrlo često dolazi pri provlačenju kroz šiblje i trsku, kada vetar nanese prašinu u oči, kada se na ribolovca ustremi kakav insekt...
Vrlo bitna osobina kvalitetnih naočara za sunce, bilo da su polarizacione ili ne, jeste da eliminišu štetan uticaj ultravioletnih (UV) sunčevih zraka. Uz sve to, kvalitetne polarizacione naočare eliminišu neprijatne odsjaje s površine vode ili ih svode na prihvatljivu meru, tako da manje umaraju oči ribolovca i uz to mu omogućavaju da uoči detalje, pogotovo ribe koje su mu bez tih naočara nevidljive ili se jedva naslućuju.
Visokokvalitetne naočare za sunce (takođe i polarizacione!), izrađene su od različitog materijala ali je vrlo bitno da je na taj materijal naneseno nekoliko slojeva koji imaju zaštitnu funkciju, kao filteri za različite vrste štetnog ili neprijatnog sunčevog zračenja koje dopire sa neba ali se reflektuje od vodene površine. Svaki od tih filtera eliminiše po neku određeni frekfenciju zračenja iz pomenutog spektra.
Međutim, to nije slučaj sa jeftinim varijantama za kojima i naši ribolovci najčešće posežu zbog hronične besparice. Takve “naočare” za sunce više štete nego što koriste. Prvo, najčešće su izrađene od materijala koji na prvi pogled, za ribolovca neprimetno, nepravilno prelamaju svetlost, tako da zamaraju oči; drugo, svojim zatamnjenjem takve naočare uzrokuju širenje zenica, a pošto najčešće nemaju zaštitni UV sloj, tj. filter, ultravioletni zraci nesmetano prolaze kroz njih... Pošto su zenice raširene, nema prirodnog odbrambenog mehanizma od štetnog dejstva UV zraka (čkiljenje!), takvi zraci nesmetano i u znatno većoj meri prodiru u dubinu oka, nanoseći oštećenje mrežnjače. Zbog toga je bolje ne nositi naočare za sunce, nego nositi jeftin i nekvalitetan proizvod! Prodajom takvih naočara prodavci uopšte ne čine uslugu svojim mušterijama, naprotiv. Pogotovo su takvi proizvodi štetni za oči dece. Imajte to na umu kada vaš klinac zavapi da i njemu kupite naočare poput vaših. Nemojte ni slučajno pokušati da ga zavarate, ili utešite, kupovinom kakve vašarske varijante!
Naocare 2
Kvalitetne naočare za sunce izrađuju se od različitih materijala, uključujući sve više i specijalnu plastiku pod komercijalnim nazivom S13 ili CR39. Radi se o materijalima koji su lagani, čvrsti i optički korektni. Naravno da se još uvek proizvode i izuzetno kvalitetne naočare, pogotovo u optičkom smislu, od stakla, ali takve naočari su relativno teške. Sa druge strane, staklene naočare su otpornije na površinska oštećenje jer su imunija na habanje tj. na površinska oštećenja do kojih vrlo često dolazi kad se brišu neadekvatnom krpicom.
Bez obzira na to da li se radi o pravim staklima ili polikarbonatnim bitno je da su visokokvalitetno obrađena kako bi pravilno prelamala svetlost.
Polarizacioni sloj na naočarima za sunce služi, kako je već pomenuto, da se “skine” odsjaj sa horizontalnoh površina, bilo da je reč o vodi, staklu...
U prodavnici nije lako odrediti da li su neke naočari za sunce istovremeno i polarizacione, jer se efekat eliminisanja odsjaja slabo ili gotovo nikako ne primećuje pri difuznom svetlu kojim je najčešće osvetljena unutrašnjost trgovina. Često se na stalcima u kojima su smeštene naočare različitih modela nalazi i prigodna sličica izrađena kao hologram, koja služi kao test za polarizacioni efekat. Obično se na takvoj sličici-nalepnici nazire nekakva ribica, a kada je pogledate kroz polarizacione naočare ona odjednom postane vrlo kontrastna i jako uočljiva.
Drugi priručni test je da kroz, navodno polarizacione naočare, posmatrate ekran mobilnog telefona. Okrećući ekran telefona levo-desno, ako je reč o pravim polarizacionim naočarima, ekran će se pod određenim uglom potpuno zatamniti, odnosno podaci na njemu, brojke, će postati gotovo nevidljive. U istu svrhu može poslužiti i još jedan par polarizacionih naočara, recimo sa iste police, tj. stalka. Držeći stakla jednih naočara preko drugih i gledajući kroz njih uz njihovo rotiranje, tj. pomeranje jednih u odnosu na druge pod uglom od oko 90°, i ako je reč o polarizacionim naočarima onda će se, u određenom trenutku, potpuno zatamneti. Ako se ni u jednom položaju ne desi zatamnjenje reč je o sumnjivom proizvodu. Naravno da je ovde reč o proveri postojanja takozvanog “polarizacionog filtra”, pri čemu treba znati da se on može naneti na različite podloge, kako visokokvalitetne tako i na nekvalitetne. Dakle, podatak da su neke naočari “polarizacione” ne mora značiti da su to i kvalitetne naočari za sunce, jer ostaje još pitanje da li pravilno prelamaju svetlost, i da li imaju nanesen i kvalitetan filter za uklanjanje UV zračenja!
Kao i normalne naočari za sunce i polarizacione se izrađuju u više boja. Jedino će praksa pokazati koja nijansa će vam najviše prijati, a uobičajeno je da se braon ili amber nijanse koriste za bolje opažanje ribe u plićacima, tj. na plitkoj vodi i po oblačnom vremenu. Boja dima, tj. različite nijanse sive preporučuju se za pecanje po vedrom sunčanom vremenu, kada voda blješti na sve strane, i pogodnije su kada se mora gledati “dublje”.
Žute ili oker varijante su predviđene za uslove slabe vidljivosti, kada je izmaglica, u zoru i sumrak. Eksperimentisanja sa nijansama nikad dosta i ne treba na to posmatrati kao na puko dizajnersko iživljavanje. Neki od proizvođača pokušavaju da kombinacijom stvore što univerzalnije nijanse koje zatim krste nekim od neobičnih imena kao što je to “AcuTint” dezen proizvođača Flying Fisherman. Upravo predstavnici ove kompanije ističu kako postoje mnogi razlozi da se nose polarizacione naočari, ali jedan je osnovni: ”Ako ne vidiš šta se na vodi i u njoj dešava - ostani kod kuće! To je jeftinije i manje je uznemirujuće!”
“Tackle Trade World” i “Trofej”

Lajkuj nas na Facebook-u