četvrtak, 21 septembar 2017 14:34

Dunavska babuška za sladokusce

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Ovo je dunavska baba. Svake godine odvojim bar nekoliko dana da na Dunavu lovim ovu ribu fider tehnikom, uglavnom u Golupcu, mada sam je više puta uspešno pecao i na plovak, kod Kličevca. Doskora sam ignorisao priče o njenom ukusu i vraćao je u vodu, ili delio po komšiluku upecane babure, ponekad čak i po 15-20 kila!

babuska-1

Nedavno sam se zahvaljujući Aci Božiću iz Kostolca uverio da je babuška iz Dunava, kada se sveža isprži u dubokoj masnoći, na tanjirači ili na sličan način - ukusnija od šarana divljaka! Znam da to zvuči neverovatno i da o ukusima ne treba raspravljati, ali je zaista tako. I zato jedva čekam da od nedelje zapalimo u Ram kod Ljubomira Jacića i ako Bog da sreće napecamo jedno 20-30 kilašica na fidericu. Inače, kod Kličevca sam je pre petnaestak godina pecao sa Draganom Imagom, sa obale, na klizeći plovak (zbog obraslih obala i dalekih zabačaja) od 3-4 grama i Mustad desetku namamčenu krupnom holandskom glistom. Kakav je to bio ribolov! Laki bolonjez, mašinica veličine 2000, osnovni najlon od 0,18 mm, predvez od 0,14 mm i meko podešen dril, da zazuji na svakoj koja je teža od 500 grama. U najboljim danima za 5-6 sati iole iskusan ribolovac mogao je da napeca preko 20 kila! Slično smo prolazili i u Vincima, ali početkom proleća, sa pokojnim Singerom.

babuska-2

A tek Golubac... Početak zime 2011. ili 2012., Dunav hladan kao led, svi se žale. Ekipa od 3-4 dubinkaša klasičara za čitavo jutro nema ni 5-6 komada. Ne radi riba, kažu. I onda stignemo Saša Jakovljević i ja i u narednih nekoliko sati na fider, svako sa po dva štapa, opet na šumsku glistu i desetku udicu, otrsimo babu i izvadimo ako se ne varam 30 kila! kakvo pecanje! Jedva smo čuvarku izvukli na kej!

babuska-3

babuska-4

Ponekad imam utisak da bih više uživao u jednom takvom celodnevnom pecanju babure nego u uspešnom varaličarenju štuke, smuđa ili bucova. Babuška rulez, pa nek' me ihtiolozi mrze.

Saša Ledenčan

Lajkuj nas na Facebook-u