petak, 12 februar 2016 19:48

Dozvoljen noćni, zabranjen ribolov iz čamca

Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

Možda vam naslov deluje nestvarno (valjda bi trebalo obratno), ali sve je moguće. Ko pročita do kraja biće mu jasnije, saznaće gde se i šta sme a šta i gde ne sme...

Recimo da Novosađanin kupuje dozvolu za pecanje u mestu stanovanja, znači u Novom Sadu. Čiju jedinstvenu dozvolu će kuputi, kad je gro korisnika iz NS. Logično bi bilo, kad je dozvola za ribolov jedinstvena i važi za čitavu teritoriju Srbije, da je i korisnik jedinstven, tj. država, i da se sve pare slivaju na njen račun. Ali nije tako – iako je dozvola jedinstvena – pare idu brojnim korisnicima, a ne Srbiji. Stoga je primarni cilj korisnika da proda što više svojih jedinstvenih dozvola. Kako to učiniti?

Pretpostavimo da u Novom Sadu ima dva velika korisnika, „Som“ i „Šaran“ koji koriste (kilometarski) velike delove Dunava, Tise, Save, Tamiša, Begeja i kanala D-T-D, i jedan mali – „Melez“ koji upravlja šljunkarom, praktično barom, ali na kojoj važi jedinstvena dozvola.

„Somu“ je konkurent „Šaran“ – kako Novosađanima uvaliti što više „somovskih“ dozvola. E, ni „Som“ više nije som, dosetio se kako: pustio je buvu da ko kupi jedinstvenu dozvolu od njega može da peca i noću! To jest, ko sa „šaranskom“ dozvolom peca u njegovom rejonu ne sme noću.

Naravno, ni „Šaran“ nije som – brže-bolje je parirao pa je lansirao „patku“ na Fejsbuku: ko kupi jedinstvenu dozvolu od njega sme da peca iz čamca, ali ko ima „somovsku“može jedino s obale, ne sme iz čamca na „šaranskom“ ribolovnicom na njegovom području.

ribolov-pecanje-noc

Gleda sve to mali „Melez“ pa se zabrinuo: džabe mu i voda kada niko ne kupuje njegovu dozvolu. A i njegova kancelarija je, ko za inat, u predgrađu, ni Google ga neće naći na Klisi. Eureka! Sinulo mu! Sede „Melez“ u svoju stari Ladu „nivu“, jedino službeno vozilo koje ima, i zapuca od udruženja do udruženja, od prodavnice do prodavnice, a u Novom Sada, fala bogu, ima i-haaaj, i udruženja ribolovaca i prodavnica pecaroškog pribora. Zaputi se on do svih koji prodaju jedinstvene ribolovačke dozvole Srbije. Čak je i na buvljaku, popularnom „Najlonu“, našao čoveka koji će nedeljom prodavati jedinstvene ribolovačke dozvole Srbije na tezgi na ulazu.

„Som“ i „Šaran“ ostali zabezeknuti – sve dozvole Novosađanima prodade maleni prcvoljak „Melez“!!! Dok su oni međusobno ratovali „privilegijama i zabranama“, „Melez“ je bio racionalan i lukav (moderno je reći „pragmatičan“) – dao je prodavcima dozvola (udruženja, prodavnice...) čitavih 50% rabata!!! Ako je po zakonu, recimo, smeo svega 5%, on je kao „poklonio“ dozvole za istaknute prijatelje, potom za ViP uglednike, za njegov klub itd – do onih 45 posto. Kako je tačno to izveo ja ne znam – a finansijska i da zna može da mu pljune pod prozor!

I dok se u „centralnoj“ Srbiji još ne zna ni kada će biti novog (trećeg!) konkursa za podelu ribarskih područja, u severnoj Srbiji sve pršti od rata korisnika, iako je pobednik, ko i uvek, poznat – onaj ko DA najviše.

I sad se „Melez“ baškari, zaradio je oho-ho – uprkos procentu od 50%. Jer njegovi su troškovi minimalni za čuvanje bare: jedna Lada, on, jedan ribočuvar i jedan ihtiolog – njegov kum.

A „Som“ i „Šaran“ ostadoše praznih ruku – a moraju da čuvaju kolometre i kilometre vodotoka, koje napadaju svi, sa svih strana, svačim...

--------------------------------------------------------------------------

Naravno da je priča koju ste upravo pročitali skroz izmišljena – od početka do kraja – skontali ste to još od naslova, pametni ste vi, moji „Trofejci“. Ali ukoliko je izmešljena nije i nemoguća – mislite o tome!

Imajte da umu sledeće: sve dok je svima prvenstven cilj da se domognu novaca ribolovaca, biće po onoj narodnoj „selo gori a baba se češlja“. Jer šta bi bilo da, recimo, nadležno ministarstvo totalno zabrani privredni i rekretativni ribolov na godinu dana u Srbiji, i time napokon poboljša riblji fond. Da li bi „Som“ i „Šaran“ uopšte išta radili, iako je u opisu korisnika očuvanje prirode i ribljeg fonda, a ne prodaja pecaroških dozvola. Da li bi oni čuvali vodotoke Srbije i da nama pecanja, tj. nas pecaroša?

Pa oni, bre, treba da (sa)čuvaju reke po svaku cenu! Postojali mi ili ne – da nije riba ne bi bilo ni ribolovaca. Mi smo posledica a ne uzrok.

Kad ovo pročitam, sve više mi RIBOLOVAČKA UTOPIJA deluje kao jedin(stven)o rešenje, a sve manje liči na iluziju naivnog ribolovca.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u