utorak, 24 decembar 2013 21:36

CTS blankovi – štap po želji

Ocenite ovaj članak
(25 glasova)

Blankovi CTS su na našim prostorima prisutni već nekoliko godina, ali i pored toga što su poznati (i priznati) u određenim varaličarskim krugovima, ipak su široj grupi ribolovaca manje poznati.

CTS (Composite Tube Systems) je komanija čije sedište je u Oklandu (Auckland), najvećem gradu Novog Zelanda, koji je i ujedno i jedan od najvećih ribarskih gradova sveta. Kompanija je relativno mlada. Od 1999. godine uspešno radi i proizvodi široki asortiman blankova za skoro sve vidove ribolova. Ovde bih napomenuo da CTS ne proizvodi niti prodaje gotove štapove, već isključivo blankove. Kada vidite gotov štap na kome piše CTS, možete biti sigurni da je rađen u manufakturama, tj. radionicama koje se bave izradom štapova po narudžbini (custom made).

foto000

Po meni, ovo je dobra politika i pravilan pristup, jer svako može izabrati blank po svojoj volji i potrebama, a onda ga dodatno opremiti opremom po želji - rukohvat, provodnici, nosač mašinice, end kapa, boja konca, itd. Ono što je takođe bitno napomenuti da su blankovi izrađeni u pogonima na Novom Zelandu i nemaju veze sa Kinom. Ne želeći nipošto da omalovažim kvalitet nekih štapova izrađenih u Kini, činjenica da su CTS blankovi "Made in New Zealand", nekim ribolovcima (pa i meni) ipak nešto znači i govori. U nekim zapadnim zemljama Evrope, CTS blankovi imaju gotovo kultni status i veoma su cenjeni među ribolovcima i graditeljima štapova.

CTS je, kao relativno mlada kompanija mnogo uložio u svoj renome, koji se u ova vremena jako teško izgrađuje, pa svakom blanku posvećuje pažnju. Jedan od dokaza za ovo je što bukvalno svako može naručiti iz fabrike blank po svojoj želji, čak i ako takvog nema u zvaničnom katalogu. Dužina blanka (tj. štapa) koji ću ovde predstaviti ne postoji u katalogu, ali se u CTS-u može izraditi po posebnoj narudžbini.

cts001

U CTS-u kažu da se proizvodni proces stalno unapređuje, upotrebom novih materijala, poboljšavanjem postojeće opreme i proizvodnog procesa.

U programu CTS-a nalazi se široki spektar blankova, prilagođenih različitim tehnikama ribolova. Tu su blankovi sa varaličarenje, mušičarenje, morski ribolov...

O proizvodnom procesu koji CTS koristi za izradu svojih blankova, ne bih u ovom tekstu mnogo govorio, jer bi zauzelo dosta mesta i zahtevalo bi poznavanje tehnoloških procesa, pa ko želi, može naći na Internetu neke detalje vezane za sečenje karbonskog plašta, rolovanje na mandrele, pečenje... Jedino mislim da vredi napomenuti da u CTS-u jako vode računa o pravilnoj orijentaciji grafitinih vlakana prilikom izrade, jer po njima, čak i mala neusaglašenost može dovesti do degradiranja preformansi štapa i do 40%. Recimo još i to, da CTS koristi Modulus Replacement tehnologiju (MRT), koja omogućava upotrebu materijala različitog modula elastičnosti na svakom delu blanka. U CTS-u kažu da se za jedan blank upotrebi i do 5 različitih tipova grafita.

Kada smo kod grafita, CTS najčešće upotrebljava grafit visokog modula elastičnosti od 57 msi. Modul elastičnosti možemo definisati kao stres materijala prilikom delovanja određene sile po jedinici površine, ili jednostavnije, koliko jako možemo zapeti da se određeni materijal posle istezanja vrati na prvobitni oblik (dužinu). Međunarodni sistem jedinica ga definiše kao Njutn po kvadratnom metru (N/m2), ali popularna mera su funte (tj. megafunte) po kvadratnom inču (msi). Naravno, što je ovaj broj veći, veći je i modul elastičnosti, kao i zatezna čvrstoća (Tensile Strenght), što predstavlja maksimalni napon kojim se neki materijal može opteretiti zatezanjem, a da pri tom ne dođe do loma.

Vodeći proizvođači grafitnih vlakana, kao što su Toho Tenax, Grafil Pyrofil, Toray ili Heksel, klasifikuju svoja vlakna kao High Modulus počevši od oko 50 msi, tako da kod CTS blankova nema sumnje da se radi o HM grafitu.

No, da se mi vratimo štapu, a fiziku ostavimo tehnolozima i stručnjacima za materijale...

Od svih modela CTS blankova, nama su trenutno najzanimljiviji oni namenjeni varaličarenju. Najpopularniji i najkorišćeniji su blankovi iz serije Elite, posebno Elite SD, zatim Salmon/Steelhead, ali i model Revo Salt, koji je namenjen i varaličarenju i mušičarenju! Kolege koje ga poseduju, kažu da je jedan od najboljih štapova za džigovanje smuđa. Ovom prilikom predstavljam nešto manje poznat i korišćen (kod nas) model Elite Flick Bait.

Blank je nominalne dužine 7'6" (2,28m), a gotov štap je ukupne dužine 2,31m. Radna dužina štapa (od rolenhaltera do vršnog provodnika) je 1.93m.

Nominalna težina bacanja, označena na blanku je 0,75 - 1,75 oz (unci) što prevedeno u grame iznosi 21 – 50g. Inače, štap deluje čak nešto jači, ali o tome kasnije. Osim ovih podataka, svaki blank ima ispisan serijski broj, a uz njega se dobijaju i dve nalepnice sa većim i manjim CTS logotipom, pa svako može da izabere koji mu više odgovara da postavi na blank.

CTS je akciju blanka deklarisao kao Extra fast, što je apsolutno tačno i sa čim će se složiti svako ko ga uzme u ruke. Štap je neverovatno brz, ali nije krut! Jer...

Brz štap nikako ne mora (niti treba!) biti krut. Krut štap se ne savija, osim samog vrha. Brz štap se itekako savija kako raste opterećenje. Prvo se savija vrh, pa središnji deo, pa na kraju donji deo. Kod krutog štapa se savije vrh, a kako opterećenje raste, a daljeg savijanja nema, štapu jedino ostaje da pukne... Što reče jedan kolega, "motku" može da napravi svako, ali rasan brz štap samo ozbiljni proizvođači, koji prilikom konstruisanja vrše merenja i testiranja. Mislim da je u ovom delu CTS napravio izuzetan blank. Zidovi blanka su solidne debljine, a spoj je klasični put over. Zanimljivo, ali praktično svi CTS blankovi imaju put over spoj.

foto005

Verovatno postoji razlog za to, ali bez obzira, spoj je urađen savršeno, a delovi naležu idealno. Sam spoj je elegantan i ne narušava izgled štapa, ali ni balans.

foto003

Prilikom odabira provodnika, neke veće dileme nije bilo. U pitanju su provereni Fuji Alconite provodnici serije K. Prva tri su dvostopalna (Fuji ih naziva three leg), dok su preostalih pet jednostopalni. Ovo je namerno urađeno, kako bi što manje uticali na akciju štapa, jer dvostopalni provodnici mogu ponekad da dodatno ukrute štap, naročito vršni deo. Sa druge strane, mislim da bi prva 2 ili 3 provodnika svakako trebala da budu dvostopalna, jer oni trpe najveće opterećenje (naročito prvi). Mislim da Fuji Alconite provodnici predstavljaju idealan kompromis između cene i kvaliteta, a struna ih neće oštetiti godinama. Naravno, ko želi, može ići na SiC varijantu, ili možda Gold Cermet, sve po želji.

foto004

Kada smo već kod vezivanja provodnika, često se postavlja pitanje one famozne “kičme” (spine), koja nastaje kao sastavni deo tehnološkog procesa rolovanja blanka.

Među graditeljima štapova, mišljenja su relativno podeljena, ali trend je ipak da se odustaje od te filozofije i da traženje “kičme” blanka nema neku suštinsku važnost kod vezivanja provodnika. Sada je trend da se umesto kičme prati najravnija moguća osa štapa (straight axis), pa se provodnici pozicioniraju u odnosu na ovu osu. Kako god bilo, dobar majstor će posao pozicioniranja i broja provodnika dobro odraditi, a ja lično nemam ni najmanju zamerku kako je to izvedeno na ovom štapu.

Postoji još jedna stvar oko koje se polemiše kada je vezivanje provodnika u pitanju. Neki majstori prvo namotaju konac na blank, pa preko njega stave provodnik i motaju ga drugim koncem. Ovaj postupak se naziva “podvezivanje” tj. underwrapping (unterwicklung na nemačkom). Ideja je da stopa provodnika što manje oštećuje blank. Lično mislim da podvezivanje ima svoju pravu funkciju i ulogu uglavnom na štapovima većih težina bacanja, gde se očekuju velika naprezanja i blanka i provodnika, pa je moguć nastanak oštećenja blanka na mestima gde naleže metalna stopa. Ja do sada nisam nikada imao problem na štapovima manjih do srednjih težina bacanja, mada ko želi, može zahtevati da se štap uradi i tako.

Rukohvat je takođe stvar ličnog afiniteta. Ja volim klasični plutani rukohvat pune dužine, pa je tako i urađeno. Pluta je kvalitetan prirodni materijal i daje poseban osećaj pod rukom. Ko želi drugačije, može da bira druge varijante.

foto001

Kada je u pitanju rolenhalter, mogao sam da biram između nekoliko zaista vrhunskih Fuji i Alps modela. Izbor je ipak pao na klasični Fuji DPS nosač mašinice, zbog njegove lakoće. Kada ga uzmete u ruku, ostanete iznenađeni koliko je lagan. Sa druge strane, dovoljno je kvalitetan i proveren, da problema svakako neće biti.

End kapa je kvalitetna, izrađena od metala, sa gumenim dodatkom, što je dobro rešenje, jer ova end kapa svojom težinom dobro balansira štap, a gumeni "čep" se može skinuti i zameniti novim u slučaju oštećenja tokom vremena upotrebe. Naravno i end kapu možete birati između nekoliko ponuđenih oblika.

Blank je jako lepe tamno plave boje koja se meni jako sviđa, mada ako naručujete direktno od CTS-a, možete birati boju po želji. Boju konca za vezivanje provodnika i ukrašavanje, takođe možete birati po ličnom ukusu.

Neke kolege ribolovci smatraju da je pravljenje custom štapa čisto preterivanje, da su fabrički modeli dovoljno dobri i da nema potrebe ulaziti u avanturu pravljenja ovakvih štapova. Kažu, inženjeri su proračunali položaj i broj provodnika, dužinu rukohvata itd. Međutim, ovo je samo delimično tačno i uglavnom se može odnositi samo na skuplje i kvalitetnije modele. Jedan fabrički radnik u Kini dnevno “uradi” desetine štapova, a da ne govorim o ogromnim serijama. Sa druge strane, majstor graditelj uradi jedva jedan dnevno, a često i manje. Da ne govorim o kvalitetu i pedantnosti rada dobrog majstora, koji je posvećen izradi samo jednog (našeg) štapa.

Kako se ovaj štap pokazao u realnim uslovima, tj. na vodi, što je suštinski i najbitnije? Posle nekoliko izlazaka na vodu, utisci su sledeći:

Koristio sam okrugle džig glave težina od 7 do 25g, džerkove težine do 18g, kao i nekoliko suspending voblera dužine 7 do 11cm i težine 6 do 12g.

Dakle, ovo je definitivno štap koji je najbolje prilagođen džigovanju, tj. korišćenju silikonskih varalica. Lagane glave oseća relativno dobro, dok težine od okvirno 10-25g gotovo savršeno oseća! Bukvalno svaki kamen(čić) na dnu ili drugu neravninu i prepreku, odlično detektuje i prenosi informacije do ruke. Udarce ribe je savršeno dobro registrovao i po mom mišljenju, ovo je jedan od najboljih štapova, kada je registrovanje dešavanja pod vodom, ali i detekcija ugriza u pitanju (naravno, od štapova koje sam ja koristio).

Zbog brzine vrha, nije potrebna jaka kontra, a gornja sekcija se pokazala dovoljno elastičnom da amortizuje pokušaje begova tokom borbe.

Štap je najbolje, najpreciznije i najdalje izbacivao teže glave. Glave preko 25g nisam koristio, ali ubeđen sam da problema ne bi bilo ni sa glavama od 30g (pa i nešto više).

Osim džig glava, koristio sam i džerkove težine do 18g. Zbog brzine vrha, nije potrebno činiti nagle i brze trzaje, jer će se ponekad varalica kretati u trenutku prebrzo i nedovoljno prirodno.

Kada su u pitanju vobleri, ovo nije pravi vobleraški štap (doduše, nisam ga za voblere ni namenio), ali ipak se dovoljno dobro snalazi sa suspending modelima, kao i srednjeroncima.

Ipak, postoji mogućnost da i ovakav, pravi “džigeraški” štap učinimo dobrim za korišćenje voblera. Dovljno je otpustiti kočnicu na mašinici tek toliko da prilikom kontre sasvim blago prokliza, a prilikom vođenja voblera držati strunu labavom i eto prezentacije skoro iste kao sa nekim vobleraškim štapom.

Druga varijanta je koristiti mekan i istegljiv monofil. I ovo se pokazalo kao dobro rešenje, jer nećemo uvek imati pri sebi različite štapove, ali dodatnu špulnu sa monofilom nije problem poneti.

Ovaj štap je po karakteristikama odličan izbor i za vertikalno džigovanje ("vertikalu"), mada ga do sada nisam isprobao na taj način, ali u CTS-u navode da blank ima veliku snagu podizanja (lifting power), pa ga svakako trebaju imati u vidu i ribolovci koji se bave ovom tehnikom.

Ukoliko ste u potrazi za novim štapom, a niste sigurni šta vam tačno treba, ili niste sasvim zadovoljni fabričkim štapovima u ponudi, evo prilike i predloga da napravite štap po svojoj meri, kojim ćete svakako biti zadovoljni. Imaćete štap koji u najvećoj meri odgovara vašem stilu pecanja i potrebama, a pri tom ćete moći ida mu date svoj lični pečat.

cts002

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u