sreda, 29 novembar 2017 10:54

Kineski Spartak - KastKing Spartacus

Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

Posle tačno mesec dana, stigao paketić, a unutra jedan čistokrvni "kinez" - KastKing Spartacus. Prvi utisci su iznenađujući...

Kinezi su tako dobro zapakovali multić, da nije bilo šanse da se ošteti. Multić u kesicu, sve to u tvrdu i prilično luksuznu crnu kartonsku kutiju, pa to obmotano onom "puckavom" folijom i na kraju sve u još jednu kesu! Uz multić, u pakovanju dobijate uputstvo u boji (na kineskom!), reklamnu brošuru i šemu (što je odlično).

kinez-1

Za cenu koju je plaćen, očekivali biste nekog "plastikanera". Jeste, Spartacus je izrađen od plastike, ali iznenađujuće kvalitetne, čvrste i rigidne. Tu su čak dve kočnice - centrifugalna i magnetna, sa mogućnošću finog podešavanja. Špulna je aluminijumska i vrti se na dva kuglična ležaja. Mehanizam je izrađen od mesinga i dodatno mašinski dorađen (ako je verovati proizvođaču). Ručica je aluminijumska, a ceo mehanizam se okreće iznenađujuće tiho, lako i sve prosto klizi. Mašinica je dobro podmazana, što je veliki plus. Masti i ulja ima taman koliko treba. Cela mašinica je jako lepo dizajnirana, nema ni trunke kiča, već deluje za klasu skuplja nego što jeste. Ukupan utisak podiže i začuđujuće visok nivo ukupne izrade cele mašinice. Očigledno je da su Kinezi dobro ispekli zanat i da mogu da prave sasvim solidne stvari po dobrim cenama.

kinez-4

Možda ćete pomisliti da Spartacus nema mana, ali na žalost, ima ih. Prvo, bilo bi lepo da je makar ram izrađen od aluminijuma, ali bi to u startu značilo i bar duplo višu cenu. Drugo, magnetna kočnica ne deluje precizno kao na skupljim i brendiranim multićima, kao što su Abu, Lew's, Shimano ili Daiwa. Treće, dugme za regulaciju tenzije (tension knob) nema mikropodešavanje koraka i nije baš neki vrhunac preciznosti. Na sreću, Ameri, koji su ovaj multić prilično nahvalili (na ozbiljnim forumuma), kažu da i pored svega ne mrsi strunu i jako daleko baca. Sve nabrojane mane ipak treba shvatiti samo uslovno. U cenovnom rangu Spartacusa, ovo i nisu neke mane.

kinez-3

Naravno, sledeći deo testa će biti na vodi, pa će onda priča biti kompletirana. Prema prvim utiscima sudeći, biće zadovoljstvo testirati ga i deluje da se Spartacus neće obrukati. Ostadoh dužan i cenu:- 31$ ili oko 27€.

kinez-2

Tehnički podaci: kapacitet 0.285mm/115m, max. drag 8kg., prenosni odnos 6,3:1, težina 205g. I najvažnije, multić je za motanje levom rukom, jer desnom se drži štap.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u