ponedeljak, 02 mart 2015 14:14

Daiwa Saltiga 2015 – (be)smisao ribolova

Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

Nisam dovoljno blesav da bih kupovao preskupe stvari je parafraza na ono poznato englesko: “nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari”, jer je danas prodaja magle najunosniji biznis. Naravno, niko pametan neće tvrditi da nova Daiwa Saltiga 2015 Made in Japan ne valja, samo ja bih iznad svega voleo da znam koliko će trajati – ako već toliko košta. A košta boli glava! I koliko vremena će proteći dok ne lansiraju još “automatskiju” mašinicu. Naravno, i skuplju.

No, nije samo Daiwa inovator, i Shimano je, eto, lansirao novi Twin Power 2015 koji je (pre)skup, a koliko juče novu Stellu 2014 takođe “bolju od najbolje”. Zaista, kako to da je Shimano tek sada napravi “hagane” leguru koja je čak 75% bolja od starog duraluminjuma?! Mnogo kume! No, nije mnogo skupo ukoliko će novi Twin trajati 75% duže od starog! Iako mi se čini da bi stari Twin XT, F ili FA, recimo ladno sa’ranio sve ove nove.

Kada se kupuje skup vrhinski brend-proizvod želim da bude i trajan! Zar je to previše što tražim? U redu je da mašinica traje sezonu-dve ukoliko košta 20-30 evra, pa i 50. Ali ako košta 350-400, pa i 700-800 evra onda očekujem da traje bar 5-6 ili 10 godina – i to intenzivnog ribolova! Ko nekad legendarne mašinice kod kojih je (dugo)trajnost bila najvažnija karakteristika – pouzdanost bre, narode!

Nedavno mi je crko Samsung “Slim” CRT” posle nepunih osam godina rada! Rikno ekran načisto – pomoći nema! A stari Sony Trinitron mi je trajao celih 28 godina!!! Sada opet koristim (pra)stari Philips koji ima svih 30 godina (istina, poslednjih 5-6 nije uključivan jer je korišćen takođe novi i veći Samsung). Koliko će još stari “holanđanin” trajati pojma nemam. Jedina falinka mu je što ima “svega” 20 kanala, i što mu je daljinski uvek u daljini, hehehe. No, da ne bude da kudim Samsung – koristim njihovu mikrotalasnu peć već skoro 30 godina – crkla je jedino sijalica u rerni.

Ja cenim trajnost a prezirem krajnost i u u svemu tražim smisao. Jer me brine pomisao da počne sezona Formule 1, gledam prvu trku a rikne mi LCD tv – ko mom rođaku sa sela ogromni LG, posle 6 godina. Istina, nije tv vrisno načisto, radi on – jedino je na sred ekrana fleka 30x40 centimetara.

Ne želim tv ako brinem da ne rikne kad je najvažnije, ko što ne želim mašinicu za pecanje koja otkaže kad sam na pecanju negde u nedođiji, a na štapu imam ribu snova. Stoga ni štap ne želim koji je prvensto – lep. No, ne želim ni previše da platim, pa tražim optimum: maksimum dobijenog za minimum uloženog. A to je nemoguća misija, jer se danas sve zna – a ništa se ne zna. Bar ne pouzdano. No, da se vratim naslovu – Saltiga 2015.

A šta fali staroj? Zar je lud onaj koji je kupio model Daiwa Saltiga 2010. godie? Ili one prve, još starije Z serije? PO meni, te Z trebalo bi i dalje da rade, zar ne. Evo tabele, pa uporedite performanse:

Saltige

Najzanimljivije od svega je da su nove teže – a obično se hvale da su nove mašinice (i štapovi) lakše?! Eto ti ga sad: sad je teže – bolje! I drugo: smanjen je broj ležaja sa 14 na “samo” 13 – a obično se hvale brojem kugličnih ležaja?! Pa majku mu staru, gde je bio taj jedan suvišan, ukoliko je sada nepotreban? Eto ti ga sad: sad je bolje – manje! No, mi idemo dalje…

Prva Satiga (serije Z) imala je metalni rotor! Novije i bolje Saltige 2010 i 2015 imaju kompozitni Zaion rotor?! Za divno čudi, sada se hvale da je rotor – lakši?! Pa zar nije “bolje” manje lagera, veća težina role – zašto i rotor nije metalni, teži, pa tako čitava Saltiga još robustnija. Shimamo Stella diči se upravo metalnim rotorom, Daiwa Saltiga kompozitnim?! Ako je Zaion bolji materijal, zašto i kućište nije od njega, nego “samo” od “Super Metala” - kako Daiwa pompezno naziva specijalnu metalnu leguru duraluminjuma? Ništa više ne razumem?! Eto na slici tri Saltige, Daiwine dike: Z, model 2010 i najnoviju za 2015. godinu. Jeste crna najlepša, mora se priznati.

Daiwa-SaltigaZ

Saltiga-2010

Saltiga-Trofej

Saltiga-spulna

Pogledajde dobro taj Zaion rotor (Daiwa Expeditino na slici ispod) ! Mene hvata jeza pri samoj pomisli da je imam, pa da se okliznem. Da li bi Zaion izdržao? No, mašinice te cene i ne kupuje neko ko nema, baš onoga koji ima zabole i da se slomi. Stoga nikad nisam imao ni jednu Saltigu, niti ću – bar kako stvari stoje.

Saltiga-rotor

A voleo bih, nije da ne bih – jer za mene je Daiwa mašinica lepotica koja ima najbolje (čitaj: najpreciznije!) kočnice. A ova Saltiga ima ATD – Automatic Tournament Drag! E, to vam je već prava nauka:

The drag system is called ATD or Automatic Tournament Drag, this is a new introduction into the Daiwa spinning reel range. The biggest issue with many drag systems is that they are not smooth at the beginning of the drag and do not adjust to suit line distance or a fish slowing down. ATD rectifies this issue. As an example ATD works like this, at the beginning of a strike the drag starts smoothly, then increase to its pre-set drag rating, as the fish swims further away and begins to slow down, line pressure increases thus increasing drag and line breakage is a high possibility. The ATD system recognizes this and automatically decreases the drag to compensate for the added pressure. As an example, if a drag is set at 7kg, at the beginning of the strike for a brief moment it will be 1kg then increases to 7kg, as the fish swims say to 250m (this equates to approx. 3kg of extra line drag, depending on line thickness) the drag will decrease to 4kg, thus avoiding line breakage.

Najkraće moguće: ispada da se dril automatski reguliše, sam se podešava prema sili zatezanja kojom riba vuče. E, to bih baš voleo da probam, jer sam uvek cenio savršeno precizan dril. A volim i kad se mašinica vrti lako, da klizi ko po puteru. Ali zar tako ne radi, meko i lako, skoro svaki bolji Shimano a ne samo Made in Japan modeli, Stelle i Twin Poweri – a nemaju Magsealed Ball Bearings!

The Saltiga heralded a giant leap forward in design, revolving around magnetic fluid. Developed by NASA to magnetically deliver fuel to space ships, this revolutionary innovation was introduced to the fishing industry in the 2010 Saltiga. Mixing a liquid with iron isn’t easy, but Daiwa has mastered it in the Saltiga range. When dispersed evenly through liquid, the iron oxide (magnetite) has a diameter of 1/100,000mm, so small that the surface area of the ferromagnetic particle is around 1/10th of a single influenza virus. This new metallic grease/oil takes on a new effect, placed by itself it forms a typical liquid helical shape with the introduction of a magnetic force it changes shape similar to the android in Terminator II, attaching itself to any other metal to form a seal. So strong is this magnetic liquid that if placed in a container with a magnetic surface it would retain its shape even if the bottom were removed. Being magnetized this lubrication system avoids any friction and prevents dust intrusion, eliminating oil spray and significantly improving reel life expectancy.

Idi begaj: ki Terminator, i to ne I nego II deo, kad je ono Švarcika bio dobar a zao onaj što se iz metala stvara. Ja se u mehaniku još tu i tamo razumem pomalo, ali sada ribolovac mora biti i tehnolog i hemičar da bi shvatio kako radi obična mašinica za pecanje. Stoga evo linka video-klipa pa klikom na Daiwa Termintor pogledajte uživo.

Šta da vam više kažem a da vas ne lažem: nije da ja ne verujem kad Daiwa kaže, ali brate: mnogo je kume! Ali i Stella je (pre)skupa, a “zaostala” – nema “terminatora” ni u rotoru ni u lagerima! Valjda stoga ova nova Saltiga košta ko naših 3-4 pa i 5 prosečnih plata. Srećom, može i na kredit, samo što je rata ko vrata. Nije ona za brata Srbina i Hrvata. Stoga će Saltige kupovati oni koji imaju jer ne rade, a takvih nije malo u exYU “deželama”. No, takvi mi nisu braća.

Da li će je kupovati naši u rasejanju po belom svetu? Možda tek poneki, jer većina nije vesla sisala, a i znaju kako se mukotrpno zarađuje – jer rade! No, kako će se nova dika Saltiga pojaviti tek u aprilu (travnju) 2015. u prodaji možde dotle i ja skrpim pare za ovu prekrasnu crnku, mnogo mi se dopada. Pa je 1. aprili-li-la kupim.

Dragan Jovanov Glod 

Lajkuj nas na Facebook-u