subota, 19 oktobar 2013 15:56

Plovci Prodigy Rippla – čudo od veglera

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

greys-wagglersTaman kada pomislimo da je u ribolovu, kada su plovci u pitanju, skoro sve već izmišljeno, pojavi se neki novi model koji nas demantuje svojom originalnošću i inventivnošću ideje.

Jedna od takvih novotarija nam stiže iz Greys-a. U pitanju je serija veglera, u najmanju ruku veoma zanimljivog izgleda, pod imenom Prodigy Rippla. U sasvim slobodnom prevodu "čudo od talasa", ili "čudni greben".

Ovi vegleri su sve, samo ne obični. I zaista, čemu služe ovi čudni oblici pri vrhu? Prema tvrdnjama iz Greys-a, u pitanju je svojevrsna kočnica, koja ima zadatak da prilikom pada veglera u vodu, zbog povećanog trenja, spreči potonuće plovka u vodu, a samim tim ga brže stabilizuje i dovede u uspravan radni položaj! Kada ovih izraštaja u obliku "krilaca" ne bi bilo, plovku bi trebalo više vremena da se, po padu na vodu, ispravi.

Naravno, svi znamo koliko je bitno da vegler što pre zauzme pravilan položaj, zbog što sigurnije detekcije udarca neposredno po padu plovka u vodu. Sama ideja o upotrebi kočnica na veglerima postoji i na nekim drugim modelima, ali da vidimo kako je Greys ovo rešio.

greys-prodigy-rippla-wagglers

Na slici vidimo ove zaista neobične veglere. Pod brojem 1. je neotežani strejt model (unloaded straight), koji se proizvodi u težinama od 5, 6, 8 i 10 grama. Idealni su za lov peletima na manjim dubinama.

Pod brojem 2. je otežani model, kod koga je moguće menjati količinu otežanja, skidanjem ili dodavanjem mesinganih pločica. Proizvode se u istim težinama kao i unloaded plovci.

Na slici 3. je veći i teži otežani bodied vegler, namenjen pecanju na većim daljinama. Proizvode se u težinama od 14, 16, 18 i 20 grama.

Na slici 4. je veoma zanimljiv model, takozvani "kontroler" (controller), koji se koristi kod pecanja na samoj površini plutajućim mamcem, recimo peletima koji ne tonu (inače, ovo je veoma zanimljiva tehnika, koju ću vam uskoro detaljnije predstaviti). Proizvode se u težinama od 10, 15 i 20 grama.

Ovi plovci su urađeni na najvišem nivou, od najkvalitetnijih materijala i lakirani najkvalitetnijim lakovima, a cene su, u zavisnosti od modela od 2 do 4 funte u Engleskoj. Još kada bi mogli da se kupe u nekoj našoj prodavnici ribolovačkog pribora...

Vladimir Jovicki Jovis

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u