nedelja, 20 oktobar 2013 17:57

Trpeza za brkatog

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Trofej Carp trpezaS obzirom na to da ne postoji savršen mamac za šarana tekst će u osnovi biti posvećen mojim razmišljanjima povodom nekih od naširoko razglabanih tema o savremenoj hrani i mamcima za lov na šarane. Usuđujem se da kažem kako se, osim francuskih destinacija za odmor, najveći broj oglasa koji se objavljuju u magazinama odnosi upravo na - mamce! Danas postoji veliki broj kompanija koje proizvode mamce i sredstva za primamu, a isto toliko je i firmi koje se bave izradom boila po narudžbini, nudeći ribolovcima veliki izbor, ali i otežavajući im donošenje odluke za šta se opredeliti. Izbor pravog mamca je stvar vere i samopouzdanja, nečeg što nedostaje početnicima u ribolovu. Spadam u one koji nikad ne donose odluke o izboru mamca napamet, jer nikada se ne zna za šta će riba određenog dana biti raspoložena. Ima dana kada će riba ići na boile, ali ima dana kada ćete morati da posegnete za zrnevljem ili peletima, ili čak za kombinaciju i jednog i drugog.

Zrnevlje tokom letnjih i jesenskih meseci koristim češće nego obično, dok boile koristim tokom cele godine. Boile koristim i u većim i u manjim količinama, ali kada moram da mnogo prihranjujem opredeljujem se za zrnastu hranu, jer smatram da je tada najefikasnija.

Boile koristim u više od 80% situacija tako da će upravo njima biti posvećen najveći deo ovog teksta. Koristim ih češće nego bilo koju drugu vrstu mamca jer verujem da mi upravo oni daju prednost u odnosu na druge ribolovce, veću nego što bi to bio slučaj sa zrnastom hranom i peletima. Mada se može usitniti, začiniti, tj. namirisati... baš kao što se može i kupiti u raznoj granulaciji, zrnevlje uvek ima u osnovi ukus - zrnevlja, dakle ne može dobiti toliko specifičnosti koliko se mogu dati boilama.
Kada je reč o boilima njih mogu ukomponovati po želji, bilo da se radi o veličini, ukusu, mirisu ili dodavanju drugih dodataka koji doprinose njihovom posebnom ukusu. Trenutno koristim isključivo proizvode Venture.
Naravno da sam do sada koristio mamce i nekih drugih proizvođača, a pogotovo iz Rod Hutchinson asortimana, jer je i sastavni deo gotovo svih modernih šaranskih mamaca. Rod zna sve o mamcima! Bez obzira na to da li se radi o aromama ili drugim dodacima, o miksevima i sl. Rod ima za sve odmah spreman odgovor, sve drži u malom prstu. Stoga su i mnoga moja razmišljanja o mamcima slična njegovim. Trudim se da mamci koje koristim budu atraktivni - i vizuelno i hemijski - a da se takođe ribama dopada i njihov ukus. Šaran “pada” na mamce koji imaju toliko dobar ukus da deluju neodoljivo, i nije teško utvrditi da je baš tako.
“Sposobnost” mamca da bude primećen i omirisan izaziva interesovanje kod šarana. Ukoliko šaran taj mamac potom proba i bude zadovoljan i njegovim ukusom (a ne samo mirisom i izgledom) on će okusiti i drugu kuglicu, zatim još jednu pa još jednu, čak i kada nije posebno gladan.
Nekoliko atraktora su mi omiljeni: Monster Crab, Scopex, Esterblend 12 i Esterfruit. Kombinujem ih sa dodacima poput Shellfish Sense, Appeal, Amino Blend Swan Mussel, ili Liver Extract, a svaki od njih predstavlja jedinstvenu mešavinu sam po sebi. Što se tiče sastojaka za miks omiljeni su mi džigerica u prahu, Robin Red, belo riblje brašno, kalcijum kasienat, kao i proizvodi na bazi kvasca, kao što je to stari dobri PYM (Philips Yeast Mixture). Svaki od ovih sastojaka ima svoje prednosti, a zajedničko im je to da mamcima daju dobar ukus ali i se dobro rastvaraju i u vodi odašiljući šaranu signal za hranjenje. Kod svih svojih mikseva volim da kombinujem ptičju hranu i riblje brašno, mada njihov udeo variram u odnosu na vremenske uslove, vrstu vode i slično.
Takođe, volim da u svaki mamac dodam kalcijum kasienat! Izuzetno visoko cenim taj proizvod, ne samo zbog njegove dobre rastvorljivosti u vodi, već i stoga što sam ubeđen da šaran obožava njegov ukus.
BITI DRUGAČIJI
Priči o specijalnim dodacima i sastojcima uvodi nas u razmišljanje o kre­iranju savremenih mamaca za šarana. Mamci su danas prava nauka a primetan je i uticaj uzavrelog tržišta. Svake godine se izbacuju nove lepeze proizvoda, proizvoda koji su testirani na terenu u lovu na najzaguljenije šarane i korišćeni od strane vodećih svetskih ribolovaca.
Naravno da nije teško pretpostaviti da i ribolovci žele da uživaju u prednostima koje im nude takvi proizvodi, nečemu što šarani do tada još nisu videli, ili što se razlikuje od uobičajenog i posebno je. Najveći broj današnjih ribolovaca radije koristi fabrički pripremljene mikseve nego što ih sam pravi, a takve mikseve prepuštaju dalje na rolanje posebnim zanatskim radionicama, tj. kompanijama. Umesto da se povodim za masom, ja volim da u mikseve dodam nekoliko dodataka pre no što izrolam boile, ili da u te mikseve kapnem malo stimulatora apetita ili smešu različitih aroma i aditiva.
Druga stvar, oko koje se u poslednjih nekoliko godina zamajavamo ja i nekoliko mojih drugara, je kombinovanje dveju različitih vrsta mikseva - mikseva na različitoj bazi. To nije ništa novo, ali ga ne primenjuje mnogo ribolovaca. Neki ribolovci se zanimaju za kombinaciju aroma i drugih tečnih dodataka, ali veoma mali broj njih čak i danas eksperimentiše sa miksevima, a pogotovo od kako se proneo glas da je miks svetinja u koju ne treba dirati.
Sećam se početaka eksperimentisanja sa miksom od ptičije hrane kasnih osamdesetih godina prošlog veka. Pošto nisam više mogao da ga nabavim u lokalnoj prodavnici nazvao sam jednog čuvenog proizvođača (čije ime ne bih spominjao) i zatražio savet u vezi sa mešanjem pomenutog miksa i izvesne količine miksa 50/50 i nešto malo ribljeg brašna koje sam imao na raspolaganju. Dobio sam savet da to nipošto ne radim jer ću poremetiti “balans” sastojaka miksa. Kako sam se uvek petljao sa mamcima, posumnjao sam u dobronamernost tog upozorenja, bez obzira na to što je izašlo iz usta ribolovca koji je ulovio nebrojeno više šarana od mene, tako da sam odlučio da reskiram. Dakle, uzeo sam miks od ptičje hrane (birdfood mix) i kombinovao ga sa Richworth 50/50 miksom i Hutchinson Seafood Blend-om. Rezultat je bio taj da sam na takav mamac ostvario jedan od mojih najboljih ulova ikada na vodi na kojoj sam tada pecao, s tim da sam ulovio divljaka kakav na toj vodi još nije bio do tada viđen! Upravo taj slučaj mi je dao samouverenost kada je reč o upuštanju u “igrarije” sa kombinovanjem različitih mikseva, frizirajući njihove originalne sastave sa dodacima koji će im dati “ono nešto” što drugi mamci nemaju.
Oko reči mamac još kruži nekakva misterija, tajanstvenost, ali pokušajte nešto i na svoju ruku, da srušite te bedeme. Smatram da još možemo postići “nešto više”, steći prednost nad drugim ribolovcima, eksperimentišući i kombinujući različite mikseve, daju­ći im svoju ličnu crtu.
Addicted & MC Mix kombinacija koju mnogi ribolovci danas koriste, samo je primer pomenutog. Ali to ne znači da i drugima ne treba pružiti šansu. Naime, mnogi ribolovci, uključujući i mene, daju priliku i kompanijama koje su se specijalizovale za rolovanje boila da zarade za život. Ne volim da se petljam sa rolanjem boila u kućnoj radinosti tako da taj posao prepuštam drugima. Tako sam svojevremeno nazvao Bait & Feed Company radi narudžbine Addicted miksa, ali pošto ga nisu imali u traženoj količini dogovorili smo se da mu dodaju određenu količini MC Mix-a, mada to do tada niko nije uradio...
Prvi put sam takve mamce koristio na jezeru Raduta (Sarulešti) u oktobru 2003. pecajući sa Steve Briggs-om i ostvarili smo fantastične ulove. Kada smo, kasnije, takve mamce dali John Lilley-u on je takođe ulovio nekoliko velikih riba i potom ih dobro istestirao pecajući zimi na jezeru Cassien sa Steve Briggs-om i svojom suprugom Joan. Ostvarili su svoj najveći zimski ulov na tom jezeru. Steve mi je, u vezi sa tim, nedavno pomenuo nešto vrlo interesantno. S obzirom na to da su lovili uspešno i danju i noću, Steve je pretpostavio da je to bilo zahvaljujući pre svega mamcu. Prvo što je bilo sigurno je činjenica da mamac od takvog miksa riba još nije videla. Drugo, nije postojala uobičajena šema po kojoj je riba uzimala mamac, po kojoj se hranila. Kombinacija dvaju mikseva je svakako doprinela tome, pre svega jer je imala ukus različit od svega što je do tada korišćeno, što je stimulisalo ribu da se neprestano hrani nečim što je novo. Uz to, možda je mešavina mikseva doprinela ne samo tome da se u vodi nađe kombinacija više sastojaka, već i kombinacija više rastvorljivih dodataka koji su dodatno delovali kao stimulator sa kojim se riba do tada nije srela.
Ne mogu reći da će svaka kombinacija različitih mikseva napraviti čudo u vodi, kao ni da će tome obavezno doprineti naše “budženje” fabričkih mikseva, ali eksperimentišite malo i verujem da će na kraju vaš trud biti nagrađen. Petljao sam oko toga tokom više godina, a znam da je isto radilo i nekoliko drugih ribolovaca. Niko od nas nije uvek došao do prave kombinacije, ali stvar koja nas i dalje drži privrženim tome jeste saznanje da šaran uči, te njegovo podozrenje treba pobediti novim izazovima i treba otkriti šta to on želi.
SVEŽE I HRANLJIVO
Veliki deo modernih mamaca za lov šarana ima ograničen rok dejstva, jer sadrže enzime koji pospešuju njihovu svarljivost i poboljšavaju ukus. Proizvodi kao što su Addicted, Activ-8. Shellfish B5, Trigga, F1, itd aktivni su u toku prva 72 sata od trenutka pripreme. To je nešto što se ne može dobiti kupovinom fabrički finalizovanih mamaca. Da biste izvukli maksimum od sastojaka ili dodataka smeši od koje se prave mamci te supstance moraju biti što svežije. Konačno, zamrznuti mamci su upravo zato danas toliko mnogo popularni. Ribolovci koji ih koriste ubeđeni su da im prednost pruža to što sveži mamci efikasnije privlače šarana.
Svežina mamaca otvara i pitanje njihove hranljivosti, a to je nešto što dodatno doprinosi njihovoj atraktivnosti. Ne slažu se uvek svi sa princi­pom HNV (High Nutritional Value = visoke hranljive vrednosti) mamaca, ali ako je riba sposobna da u nečemu prepozna nešto što joj škodi, onda će svakako prepoznati i nešto što joj prija. Pomenuta teorija ne zagovara to da će šaran, suočen sa izborom između dve vrste mamca, prepoznati onaj koji je za njega hranljiviji, a koji ne. Više se tu radi o nečemu na dužu stazu, kada izvor hrane postane stalan.
Kao što sam već istakao, danas koristim isključivo usluge kompanija koje se bave rolovanjem boila, oslanjajući se najviše na The Bait & Feed Company, koja mi pred vrata isporučuje sveže mamce bez obzira na doba dana ili noći.
Mamci koji sadrže riblje brašno, a pogotovo mlečne proteine, imaju ograničen rok trajanja. Vrlo brzo se razgrađuju i koristim ih samo sveže, tj. tek odmrznute i nikada ih ponovo ne zamrzavam! Takođe ih u zamrzivaču ne držim duže od 12 meseci. Neke boile vrlo dobro podnose zamrzavanje, ali ako ih preterano dugo držite zamrznutim primetićete da počinju da se lako krune. Uz to mamci sa pomenutim sastojcima podložniji su “promrzlinama” nego što je to slučaj sa boilama od mikseva sa ptičjom hranom ili cerealijama, čak i kada ih zatvorite u plastične vrećice koje zadržavaju vlažnost a kasnije ih lagano odmrznete.
Riblje brašno uskladišteno duže od 12 meseci, navodno, štetno je po šarana. Iako se radi o vrlo delotvornom dodatku, mamci koji ga sadrže postali su predmet oštrih kritika to­kom poslednjih 15 godina. Neki ribolovci ističu kako takvi mamci izazivaju dugoročne probleme zbog poremećaja imunog sistema šarana, te stoga nisu efikasni po hladnom vremenu.
Nemam nameru da se raspravljam oko toga da li u hladnim uslovima šaran lako vari masti jer - ne vari ih lako. Njegova crevna flora se u takvim uslovima usporava i varenje masti je otežano, tim više što je voda hladnija. To se sve može zaključiti na osnovu rezultata istraživanja koja su sprovedena u ribnjacima. S druge strane, imao sam priliku da pročitam kako se u takvim uslovima šarani hrane peletima sa veoma visokim sadržajem ulja (proizvedenim radi prihranjivanja ribnjačkih konzumnih šarana a koji sadrže i do 70% ribljeg brašna) jer bez te hrane navodno nema kvalitetnog mesa. U svakom slučaju, kao ribolovce treba da nas zanima podatak da su mamci od ribljeg brašna oni koji mirišu na ribu. U tom smislu većina ribolovaca će u tu vrstu mamca svrstati svaki koji sadrži oko 5% ribljeg brašna u miksu, a teško ko da će se usuditi da doda čitavih 70%!? Uz to, ne znam ni jednu vodu za sportski ribolov koja bi trebala da se poredi sa ribnjacima za uzgoj konzumne ribe (pa je potrebno ganjati se sa visokim procentom ribljeg brašna - prim. prev.).
Nema spora oko toga da visok sadržaj masti u hrani za šarana može dovesti do oštećenja njegove jetre, ali niko ne koristi niti proizvodi mamce sa tako visokim sadržajem ribljeg brašna, kao što je to slučaj sa uobičajenim ribnjačkim peletima za pastrmke. Mamci koji sadrže više od 40% bele ribe, lososa itd, ne mogu se dobro niti umešati niti urolovati, pogotovo ne sa mašinama koje koriste kompanije za izradu mamaca, tako da se smeše moraju uravnotežiti sa drugim sastojcima. Takođe, treba da prihvatimo i činjenicu da šaran u prirodnom okruženju uzima i drugu vrstu hrane, pa je i njegova ishrana izbalansiranija u odnosu na ribnjačkog šarana.
Dakle sve rasprave oko korišćenja ribljeg brašna u mamcima tokom zime mogu se opravdano staviti po strani, bar sudeći po broju ulovljenih riba koji evidentira magazin “Carp-Talk”. Jer, kako to da je taj magazin preplavljen izveštajima o ulovima koji su ostvareni na pomenute mamce zimi, ako su glasine o njihovoj nedelotvor­nosti tačne? Postoji samo jedan odgovor na to pitanje - da su mamci s izvesnim sadržajem ribljeg brašna lovni tokom cele godine. To je činjenica koju samo budala može da ospori.
Dobro je znati da ribolovci toliko pažnje poklanjaju svojoj lovini da čak odlaze i u krajnost utvrđujući šta je za nju dobro a šta ne. Smatram da, ipak, moramo biti realni kod proglašavanj nečeg za štetno, pogotovo ukoliko to ne možemo podupreti činjenicama. Sa sigurnošću tvrdim da svi mamci koje koristim imaju visoku hranljivu vrednost. Addicted, MC Mix i druge vrste (kao što je Yellow Seed Mix i Liver Mix) su vrlo dobro ukomponovane i pouzdane smese odnosno mamci. Na sve to se dobro lovi riba, ali najvažnije jeste to da su ukomponovane tako da ne škode šaranu, a to je nešto baš po čemu su mamci Rod Hutchinson-a postali legendarni u šaranskoj industriji.
Simon Crow

Lajkuj nas na Facebook-u