nedelja, 20 oktobar 2013 14:36

Udice za šarana - veličina i oštrina

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

udice 0Kod izbora udice recept je: ne štedeti i prihvatati s rezervom čak i proizvode renomiranih svetskihproizvođača, jer su upravo njihovi artikli najčešće falsifikovani. Uvek kupujte prvo par komada za testiranje, tek kada prođu sve Scile i Haribde prakse kupite pravu količinu. Iako svaki iole ozbiljniji proizvođač udica, ili njihov diler, usvom programu ima više vrsta šaranskih udica, mali je broj onih čiji kvalitet zadovoljava tj. opravdava ponekad zaista visoku cenu.

U toplo doba godine koristite veće udice (do veličine max 2/0) a kada zahladi, kada se temperatura vode spusti, veličinu broj 4, 6, 8. Poštujte savet iskusnijih šarandžija da veličina boile bude u proporciji sa udicom: uz veću udicu ide boila prečnika od 24 do 30 mm, a uz „četvorku“ i manje one od 16 do 20 milimetara.

Pri porastu temperature riba postaje aktivnija, kondicija joj je sve bolja, konkurencija za hranu sve oštrija, pa je i „cug“ tj. usis kod šarana snažniji, pri čemu ni veća udica neće praviti primetniji otpor. Velika boila će u tomslučaju obaviti i selekciju riba, jer će predstavljati preveliki zalogaj za sve osim za krupnog šarana, a on je upravo naš cilj, zar ne? Sa opadanjem temperature i šaran počinje da mrljavi, a i mnogi njegovi konkurenti gube apetit, pa će i relativno mala udica, plasirana na pravo mesto, obaviti svoj posao.

Dlaku na udicu vezujte proverenim i jednostavnim čvorom (sl. 1). Vrlo je važno da pravilno fiksirate dlaku uz vrat udice, pomoću gumenog ili silikonskog bužira, čime obezbeđujete pravilan ugao kod usisavanja mamca i efikasno ubadanje udice sa unutrašnje strane usta ribe (sl. 2).

udice 1

udice 2

Koristite isključivo specijalnu mekanu strunu za predveze. Mnogi ribolovci greše kada za predveze koriste „obične“ upredene strune – pletenice – uzdajući se u njihov mali prečnik i računajući na fantastičnu nosivost. Upravo izuzetno tanke strune prosecaju usne ribi i tako je povređuju i onemogućuju normalan način ishrane (bilo kada izgube ulov bilo kada ga vrate nazad u vodu). Specijalne strune za predvez jesu skupe, ali su i mnogo humanije!

Nije potrebno napominjati da je najvažnije da udica uvek bude oštra. Nemojte da sami oštrite udice – kad se istupe zamenite je novom.

I na kraju: uvek pazite na udice! Pazite gde ih držite, čuvate, a naročito ako imate malu decu. Ubodi mogu biti ne samo bolni nego i opasni.

Oprezno zabacujte, a posebno pazite ako se sistem zakači o prepreku blizu vas. U pokušaju da je otkačite ili otkinete, štap se savija a elastični monofil istegli ko opruga do tačke kidanja… I ako se tada olovo otkači ili udica ispravi – iz vode izleće ko praćka! Stoga nikad ne kidajte držeći štap iznad glave – kada vam prvi put olovo s udicom prosvira pored ili iznad glave razumećete zašto treba kidati sa strane.

www.trofej.info

udica trofej

Lajkuj nas na Facebook-u