nedelja, 20 oktobar 2013 13:58

Picker štap - "olakšani" fider za belu ribu

Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

Fider polako postaje sve popularnija tehnika pecanja kod nas, pa su samim tim i fider štapovi sve prisutniji na našim vodama. Međutim, jedna tehnika veoma slična fideru, još uvek je kod nas slabo zastupljena i nije dovoljno poznata našim ribolovcima. To je tehnika pecanja Picker štapom, sa kojom ćemo vas ovoga puta bliže upoznati.

Piker štap je u osnovi veoma sličan klasičnom fider štapu, ali uz određene specifičnosti i razlike: prvo, ovakav štap je znatno kraći i lakši od klasičnog fider štapa. Dok dužine fider štapova kreću od 3,3 pa idu sve do 4,2m, dotle se dužine piker štapova kreću od 2,4 do maksimalno 3m.

Drugo, dok se težine bacanja fider štapova uglavnom kreću od 70-100g, (pa i do 150g), dotle su standardne težine bacanja piker štapova 5-20g ili 10-30g. I ovi štapovi se, kao i fideri, isporučuju sa dva ili tri vrha, različitih osetljivosti. Kvalitetni modeli su izuzetno tankog i laganog blanka, (ali dovoljno jakog), a u zavisnosti od modela i akcija varira od relativno brze do prave parabolične.

et-competition-picker

U piker tehnici se koriste još tanji najloni, lakše i manje hranilice, kao i udice nego u fideru, pa odatle i ono “olakšani” u naslovu, jer piker štap zaista predstavlja neku vrstu lakog fidera. Sa piker štapom t.b. 10-30g možemo bez problema koristiti hranilice do 20g, a sa nekim modelom t.b. 50g, možemo koristiti hranilice i do 40g težine, bez bojazni od loma štapa.

Zbog već spomenutih specifičnosti, piker štapovi su idealni za upotrebu na manjim jezerima, kanalima i barama, kao i u svim situacijama kada pecamo na manje pristupačnim mestima, gde bi fider štapom bilo otežano manevrisanje (šuma, trska). Zbog svega navedenog, prevashodna upotreba piker štapova je u lovu bele ribe, mada se kvalitetnim štapom lako mogu (u)pecati i sasvim solidni šarani i deverike...

Ovi štapovi su savršeno prilagođeni svim situacijama kada riba stidljivo uzima mamac, (hladna voda, rano proleće), ili je iz nekog razloga veoma oprezna. Zbog osetljivosti tankog vrha, bez greške će detektovati svaki najfiniji udarac.

Takođe, osim standardnih, postoje i pikeri većih težina bacanja, kao ovaj Preston Innovations Mini Carp na slici. Ovakav štap je namenjen baš pecanju šarana i ima dovoljno snage i za veoma krupne ribe.

preston-mini-carp

Ipak, osim neospornih prednosti, ovi štapovi imaju i određene nedostatke: prevashodno su namenjeni pecanju na manjim stajaćim vodama, pa se iz tog razloga slabije ponašaju na tekućim vodama. Takođe, zbog relativno male težine bacanja, otežano je korišćenje teških i velikih hranilica, a postoji i ograničenje u daljini zabačaja, zbog manje dužine samog štapa. Istini za volju, nećemo ni koristiti piker štap na nekom velikom jezeru ili reci gde je potrebno postići velike daljine i gde je vodeni tok jak (mada neki iskusni i to rade!). Ipak, manje iskusnima, ne bih preporučio ovakvo pecanje.

Piker štapovi su namenjeni za fino pecanje i ne podnose baš najbolje grubo rukovanje. Stoga, evo par kratkih saveta: zabačaj piker štapom treba da bude odmeren, bez naglog i jakog trzaja. Prilikom zamaranja krupnije ribe, nemojte naglo i jako "pumpati" štapom, a posebno nemojte povlačiti štap iza glave, jer postoji opasnost od pucanja.

Sa sitnom ribom na štapu neće biti problema, ali ako dođe krupnija, osnovni savet je: polako i odmereno, ne toliko zbog samog štapa, koliko zbog kontrole krupn(ij)e ribe.
Upotreba meredova je veoma poželjna, a zbog dužine samog štapa, moguće je koristiti i meredove sa kraćim drškama (oko 2m).

Dakle, ako upotrebu piker štapova prilagodimo situacijama za koje su i namenjeni, garantujem svima vrhunsko zadovoljstvo! Zaista, treba doživeti udarac i kačenje babuške od 200-300 grama, pa ćete razumeti o čemu govorim. Šarana i da ne spominjem...

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u