nedelja, 20 oktobar 2013 13:49

Power Gum - fider guma (Feeder Gum)

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

fider-feeder-ribolovFider tehnika ima sve više poklonika među ribolovcima dubinkašima, između ostalog i zato što se osnove ove tehnike i sistema veoma brzo mogu savladati i uspešno primeniti na vodi. Fider montaže su jednostavne za pravljenje, a u istovremeno veoma efikasne.

U poslednje vreme jedna “sitnica” postaje sve neophodnija u pecanju fider metodom. To je Power Gum (neki je nazivaju i Feeder Gum), a mi je zovemo “fider guma”. Cilj ovog teksta je da naše ribolovce upozna sa ovim veoma korisnim pomagalom, da bi što efikasnije pecali.

Guma se u prodaji može naći namotana na špulnu, ili kao već gotova montaža, što je skuplja varijanta, ali ste u startu rešeni briga oko montaže i čvorova. Izrađuje se u nekoliko boja i debljina (nosivosti), a na svakom pakovanju su navedeni prečnik, nosivost i dužina namotane gume.

powergum

Iako je upotreba rastegljivih guma već bila poznata u pecanju štapovima bez provodnika (petljaši, direktaši, štekovi…), Englezi su (a ko bi drugi?) shvatili značaj i mogućnosti upotrebe rastegljive gume u fider tehnici i već duže vremena je uspešno upotrebljavaju.

Fider guma je posebna rastegljiva "struna", napravljena od specijalnog elastičnog materijala, jedne vrste gume, a njen glavni zadatak je da amortizuje udarce i begove krupne ribe i samim tim čuva tanki predvez (kao i glavni najlon) od pucanja. Dobra strana fider gume ja da omogućava korišćenje i nesrazmerno tankih predveza, što je veoma korisno kada nemamo pri sebi odgovarajuću debljinu najlona za predvez. Takođe, odlična osobina power guma je da najlon stalno drži zategnutim prilikom borbe, što značajno smanjuje mogućnost otkačinajnja ribe, ali i efikasno zamaranje.

Montaža fider gume je veoma jednostavna i brza za pravljenje. Fider guma se vezuje između glavnog najlona i predveza, a jednu tipičnu montažu možete videti na slici ispod:

powergummontaza01

Fider guma (idealne dužine oko 25 - 30cm) se na glavni najlon vezuje pomoću vrtilice, a predvez od tanjeg najlona se takođe može spojiti sa fider gumom pomoću vrtilice, ali i kao na slici, uz pomoć dve omče. Naravno, omče se mogu koristiti i za spajanje osnovnog najlona sa fider gumom, pa je na vama da utvrdite koji vam sistem više odgovara. Kao što se vidi na slici, na fider gumu se postave i dva gumena štopera, kojima regulišemo položaj hranilice, ali i da bismo sačuvali čvorove koje smo vezali. Upotreba štopera nije neophodna, ali mogu biti veoma korisni, pa ipak preporučujem njihovu upotrebu. Neki ribolovci koriste umesto štopera gumeni bužir, kojim pokrivaju vrtilicu. Na vama je da odaberete sistem koji vam više odgovara.

Veoma je važno napomenuti da upotreba power guma u fider ribolovu daje nešto drugačiji osećaj prilikom kontriranja, pa je potrebno kraće vreme za navikavanje. U početku pecanja ćete imati osećaj kao da je štap “mekši” nego što zaista jeste, a takođe, činiće vam se da kontre nisu dovoljno jake. Zato je potreban kraći period navikavanja na prisustvo fider gume u montaži, ali kada se (veoma brzo) naviknete, shvatićete koliko će ribolov biti efikasniji i lakši.

Što se tiče čvora koji ćemo koristiti, reći ću da su jednostavni čvorovi ujedno i najbolji. Sasvim je dobar palomar, ali i obična omča, međutim prilikom vezivanja treba obratiti pažnju na dve stvari: pre vezivanja čvora treba obavezno navlažiti power gum i prvo vezati nežno, pa postepeno stezati čvor. Na kraju, treba uhvatiti oba kraja power guma i dodatno stegnuti. Ovako vezan čvor se neće razvezati ni prilikom borbe sa krupnijom ribom.

Na kraju, svima bih toplo preporučio da isprobaju fider gume, a dodatna preporuka leži u činjenici da se ona može kupiti i u našim ribolovačkim radnjama (doduše ne svim) uz malo strpljenja.

Vladimir Jovicki Jovis

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u