nedelja, 20 oktobar 2013 00:14

Fider i feder - Middy Shotgun pelet hranilica

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

middy-shotgun-feederPročitam i čujem, čak relativno često, da je za ribolov fider tehnikom manje bitno kakva hranilica se koristi - (kao) dovoljno je korisiti jedan ili dva modela i stvar je rešena. Ali, hajde da zamislimo jednu tipičnu situaciju: po preporuci komšije pecaroša, kupite „bilo koju“ hranilicu (jer je komšija tako rekao), ne zamarate se previše oblicima, težinama, tipovima i krenete na vodu. Međutim, tamo će vas po pravilu, sačekati iznenađenje...

Čim započnete pecanje shvatate da nešto ne funkcioniše kako treba - primama ispada iz hranilice još u vazduhu ili stoji u hranilici na dnu satima bez ikakvog efekta na ribe, voda nosi hranilicu, a sa njom i vaš mamac, štap se muči da izbaci pretešku ili previše laku hranilicu. ili... ovakvih situacija ima bezbroj.

Ako fider doživljavate kao neobavezno pecanje "siće", onda se nećete previše udubljivati u modele, oblike, težine... Na sreću, fider tehnika ima, pored svih prednosti, još jednu pozitivnu stranu: može biti donekle efikasna čak i kada pravite greške. Upecaćete tu i tamo po neku rib(ic)u i možda biti zadovoljni.

Međutim, ako imate nameru da se ozbiljnije posvetite fider ribolovu, shvatićete koliko efikasnost zavisi od izbora hranilice! Uostalom, po hranilici (feeder) je i cela tehnika ribolova dobila ime. Naravno, veliku ulogu osim pravilnog odabira hranilice, igraju i kvalitetno odabrana i pripremljena hrana i mamci, kao i skladno ukomponovan pribor, ali to je tema za druge tekstove.

Modela hranilica ima neverovatno mnogo i svaka ima svoju namenu i svrhu, a u ovom tekstu ćemo se upoznati sa jednom pelet hranilicom, koja je dovoljno drugačija od većine postojećih modela da zaslužuje da je posebno predstavim. U pitanju je model Shotgun ("puška sačmara") poznatog proizvođača sa britanskih ostrva - Middy.

middy-shotgun

Prvo što upada u oči kada uzmemo u ruku ovu hranilicu je opruga (feder) koja obuhvata centralnu osovinu i ide celom njenom dužinom, a tu je i svojevrsni "poklopac" na otvoru hranilice. Kada se ova osovina rukom povuče, opruga povlači poklopac i ostavlja slobodan prostor u koji se ubacuju prethodno navlaženi peleti. Hranilicu napunimo samo delimično (otprilike dve trećine), ubacimo udicu sa mamcem i na kraju dopunimo peletima do vrha. Malo sabijemo pelete u hranilici i to je sve.

Na dnu, voda počinje da ulazi u hranilicu kroz otvore, peleti postaju aktivni i opruga izgura svu primamu zajedno sa udicom ispred hranilice. Na ovaj način dobijamo koncentrisanu primamu na jednom mestu, a tu je i naša udica sa mamcem.

middy-shotgun-pellets

Snaga opruge je veoma precizno proračunata prilikom izrade brojnih prototipova i probnih modela, jer ako bi bila prejaka, peleti ne bi mogli da ostanu u hranilici, ali takođe, ako bi bila preslaba, ne bi imala dovoljno snage da pelete izbaci napolje.

Middy Shotgun se proizvodi u dve veličine i nekoliko otežanja, tako da postoji model za praktično svaku situaciju na vodi, a najbolji rezultati se postižu korišćenjem na stajaćim vodama. Pravi se u dve varijante: kao inline model (najlon se provlači kroz celu hranilicu), ali i kao elasticated (kroz plastičnu osovinu je provučena guma), pa možete birati koji model ćete u kom trenutku upotrebiti.

shotgun-feeder

Još jedna važna stvar: kod upotrebe ove hranilice, obratite pažnju na dužinu predveza. Da bi udica sa mamcem uvek bila među peletima, predvez nikada ne bi trebalo da bude duži od 15cm, a idealna dužina, koju sam i ja koristio je oko 10-12cm. Možda ovo deluje (pre)kratko, ali ćete u praksi uvideti da je najefikasnije. Ove dužine predveza koriste i Englezi, pa nema razloga da i mi ne koristimo ovakve predveze. Ova hranilica prilikom zabačaja leti veoma daleko, ali što je još važnije precizno i ne postoji opasnost od mršenja predveza, jer se praktično ceo nalazi u hranilici.

I na kraju, da li je ova hranilica toliko revolucionarna da će promeniti shvatanje i korišćenje fider tehnike? Naravno da ne, ali da će pravim zaljubljenicima u pecanje ovom metodom i eksperimentisanje pružiti puno lepih trenutaka na vodi, to je sigurno.

Vladimir Jovicki Jovis

 

P.S. U sekciji na sajtu Dubinka - Feeder imate mnogo tekstova o fider ribolovu, jer ta tehnika i na ex-YU prostoru postaje sve popularnija.

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/ 

Lajkuj nas na Facebook-u