petak, 13 februar 2015 10:40

Mamci za šarana - tigrov orah

Ocenite ovaj članak
(13 glasova)

Tigrov orah, ili tigrov lešnik, nije ni jedno ni drugo, već bobica - ali mi ćemo ga zvati lešnik - kao autor teksta. Latinski naziv mu je (cyperus sculentus lativum) ili 'Chufa' kako je u Španiji poznat. Prvi put je otkriven pre četiri hiljade godina i javlja se u nekoliko varijanti, a najčešće varijante su 'llargueta' (izdužena) i 'gordeta' (okrugla).

Tigrov lešnik se uglavnom uzgaja za ljudsku konzumaciju. Priprema se i jede kao hladan slatkiš, mleko se prerađuje i flašira, a brašno se koristi za pripremu kolača i keksa, dok se ulje koristi za kuvanje. Ribolovci ga danas sve više koriste za pecanje šarana, jer se pokazao kao odličan mamac.

UZGAJANJE

Uspešno uzgajanje tigrovog lešnika, tj oraha, zahteva peščano tlo i umerenu klimu. Geografija Valensije, kao takva, smeštena na mediteranskoj obali Španije predstavlja idealnu lokaciju za proizvodnju najkvalitetnijih tigrovih lešnika. 

Tigrov lešnik se sadi u aprilu i maju i mora se navodnjavati svake nedelje, sve do berbe u novembru i decembru. Odmah posle berbe tigrovi lišnici se peru vodom, da bi se uklonio pesak i kamenčići. Kad su očišćeni, suše se kako bi mogli da se čuvaju. To je prirodni proces koji traje tri meseca. Nivoi temperature i vlažnosti vazduha se pažljivo prate tokom ovoga perioda.  Tigrovi lešnici se svakog dana okreću kako biste bili sigurni da se jednako suše sa svih strana. Najbolje vrema da ih kupite je za vreme marta i aprila.

Tigrov lešnik može se čuvati u skladištu i do dve godine nakon kupovine a da ne izgubi ni jedno od svojih jedinstvenih svojstava. Ipak, bitno je da se redovno provetravaju, ali i da su lešnici koje ste kupili prethodno prskani, kako bi bili zaštićeni od bilo kakavih oštećenja koja mogu da izazovu bube i insekti.

Primetio sam ranije da neki od lešnika, koje sam kupio, imaju na sebi male grozdove belih jajašca na nekim plodovima, to su jaja malih moljaca koja se pretvore u larve koje ne samo da će pojesti vaše lešnike nego i sve ostale mamce koje imate, bilo boile ili osnovnu mešavinu. I dalje možete koristiti ove lešnike još neko vreme, ali bih vas toplo svetovao da ih iskoristite što je pre moguće i da ih čuvate u hermetičnim posudama, i to van kuće, u garaži ili u baštenskoj šupi.

PRIPREMA I PRIHRANJIVANJE

Ostavite ih potpoljene 24 sata, kuvajte 30 minuta, a onda stavite lešnike i vodu u kojoj su se kuvali u hermetičnu kofu, i ostavite da stoje na toplom mestu 48 sati. Nakon što su pokvašeni, mogu ostati sluzavi još neko vreme, ali se ipak zahteva potpuno hermetična posuda. Zamrzavanje je takođe dobra alternativa, ali ja skoro nikada  nemam mesta u zamrzivaču za mamce i više volim sveže od zamrznutih. Neki pecaroši dodaju lešnicima šećer, javorov sirup pa čak i koka kolu posle kuvanja da bi zasladili ukus sokovima, ali ja ih ipak više volim prirodne.

Zahvaljujući tome što ribe ne mogu u potpunosti da svare lešnike, one ih izbacuju u zgnječenom obliku. To je veliki plus, jer one onda spljošte mamac za druge ribe koje naiđu na njega, pa će iznova i iznova jesti ove spljloštene ostatke. Mnogo puta sam primetio da kada sam držao ribe u džaku za šarane nekoliko sati, na dnu džaka je bilo dve ili tri šake izbačenih spljoštenih lešnika. Oni su jako tvrdi i skoro je nemoguće da ih druge riblje vrste žvaću, pa su timei. Čuo sam od drugih pecaroša da su lovili deverike i linjake njima, ali ja to nikad nisam lično probao.

Volim da započnem prihranjivanje mamcima u novim vodama koje nisu nikad dolazile u dodir s lešnicima pre toga, tako što raširim lešnike na velikoj površini sporednih sprudova, što takođe radim i sa lešnicima koji nisu pripremljeni, ali nisu mnogo sluzavi (tako da je lakše baciti ih i raširiti), ali ipak, ako postavljam mamce u nizu, iskoristiću ili mleveni mamac po dnu, kome dodajem ulje tigrovog lešnika, iseckane ili spljoštene tigrove lešnike umotane u male kuglice, koje bacam praćkom, ili glatke cele lešnike, takođe raširene preko velike površine.

Posle početnog perioda postavljanja mamaca, uglavnom nekoliko nedelja, počeću da pecam njima, iako uglavnom samo sa nekoliko šaka celih lešnika, sa mlevenim mamcem od brašna tigrovih lešnika po dnu i smrskanim lešnicima pomešanim s malo ulja. Posle pecanja ću ponovo pobacati mamce, i to otprilike do pet kilograma prosuti preko velike površine, ponekad iz tri, četiri navrata.

Volim da pecam na dve vrste mesta u jednom lovištu blizu kuće preko noći, gde pecam najviše šesnaest sati, dva-tri puta nedeljno, i još jedno mesto gde idem vikendom - tamo pecam od petka uveče do nedelje uveče ili ponedeljka ujutru. Zbog razdaljine, priprema mamaca je različita za obe lokacije. Na mesto bliže kući nosim dva kilograma dva ili tri puta nedeljno, dok na mesto na koje odlazim vikendom nosim do šest kilogram jednom nedeljno. Ako je pecanje vikendom produktivno, onda mogu propustiti noć preko nedelje (na lokalnom mestu za pecanje) tako da mogu da postavim mamce na mestu gde pecam vikendom još u sredu uveče.

MAMCI I PREZENTACIJA

Pre nego što nastavim, voleo bih da razjasnim da me ne sponzoriše ni jedna kompanija niti pojedinac, i da sve proizvode koje pominjem plaćam po istoj ceni kao i bili ko drugi, i da su to samo proizvodi koje sam lično isprobao i koji su ispunili očekivanja u zadacima kojih sam se latio.

Uglavnom dosta koristim izbalansirane, ili plutajuće, mamce tigrovog lešnika. Većina mamačnih postavki se može koristiti i za pecanje tigrovim lešnikom, bilo da su vezani strunom, jednim ili bilo kojim od hiljadu "Snakebite" tipova.

Ja uglavnom koristim konac za zube, a moj razlog za to je što nalazim razdvajanje mamca i udice bitnijim od bilo čega drugog kada je pecanje šarana u pitanju, jer ako je nemoguće razdvojiti ih, jer konac nije dovoljno fleksibilan, onda je bitka izgubljena i pre nego što je počela. Skoro pola debljine konca za zube se prvo obmota oko udice, a onda se čvor “no knot” (čvor bez čvora) obmota oko vrha i malo parče čvrste plastične cevčice ili skupljene cevčice preko vrha kao poravnanje.  Ako koristim višak strune sa “no knot”-a onda ga protrljam između noktiju dok se malo ne izliže i ne postane fleksibilnijii.

Takođe volom da koristim “žicu” napravljenu od 6 PVA grumena da drže udicu iznad strune još nekoliko sekundi nakon što je struna dotakla dno jezera, PVA se zatim otopi a udica polako tone u poslednjih desetet ili petnaest centimetara i nežno se spušta na samo dno. Sa kombinovanom postavkom mamca čvrsti deo će takođe gurnuti udicu sa strunom, dopuštajući na taj način skoro savršenu prezentaciju. Kako se grumenje potpuno ne istopi, ono isplovi na površinu i tako obeleži na vrhu mesto gde je mamac.

Tigrov orah

Standardni prosti mamci po dužini strune

Otkrio sam da izduženi tigrov lešnik montiran na strunu, sa razmakom od oko 2cm između udice i mamca, najbolje funkcioniše u ovom slučaju. Takođe, ne koristim običan stoper, već sam pravim stoper od tanke baštenske žice koju savijem u obliku slova “W”, sa malom petljom konca između obe krivine, dok su vrhovi gurnuti u tigrov lešnik kako bi ga držale na svom mestu.

 Togrova boila

Prosta pop-ap boila tigrovog lešnika

Imao sam običaj da sam pravim svoje sopstvene pop-apove, sve do skorašnjeg plasmana Dynamite Baits Monster Tigernut pop ups od 15 i 20 milimetara i otkrio da su jako dobre. Ove od 15mm će držati tešku udicu veličine 4 ili 2, kao što je Fox XS a od 20mm će držati veličinu 1, a takođe zahtevaju dodatnu težinu da bi ih dobro izbalansirala.

togrov-orah-popup

tigrov lesnik

Pop-ap boila dobro izbalansirane (iznad) ili nagomilni tigrovi lešnici i pluta 

Kada upotrebljavate izdužene tigrove lešnike, koristite komadić plute (koja je prethodno potopljena u ulje tigrovog lešnika kako bi se izbalansiralo) samo odsecite komadiće plute ili tigrovog lešnika, dok svi ne potonu i slegnu se na dnu jezera.

Sa okruglim tigrovim lešnicima koristite pop-ap na vrhu i dodajte parče olovnog lema unutar boile kako bi se sve izbalansiralo i zato što ne želite da previše oštetite boilu, jer bi to uzrokovalo primanje vode i potonula bi što bi ugrozilo prezentaciju.

Ako koristite dva okrugla lešnika, probajte pop-ap od 20mm, ako koristite jedan lešnik, onda bi trebalo da je ona od 15 mm dovoljna. Kako bi se sve držalo zajedno gurnite mali komad štapa i šupljinu konca do tigrovg lešnika najbliže udici. 

Nadam se da sam vam dao uvid u jedan od najboljih mamaca koji ako se pravilno pripremi i iskoristi obećava dobar ulov velike ribe.

Dirk Wise

Preneli smo vam ovaj zanimljiv i stručan tekst engleskog ribolovca sa sajta Ribolovac Trade da bi bolje pojasnili zagonetni “Tiger Nuts” - tigrov orah, tj. lešnik iz Valensije, mamac za kojeg su mnogi čuli, ali su ga retki koristili.

Lajkuj nas na Facebook-u