ponedeljak, 16 septembar 2013 22:44

Indijanci seku šumu

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

U ovoj zemlji mnogo toga nije normalno! Eto, u februaru 2014. oni koji su na vlast došli bagerom sneg čiste... tenkovima?! Pa valjda treba obrnuto! Ili ja možda nisam normalan...

Elem, u poznatom vicu, Indijanci su masovno počeli da seku šumu jer im je vrač rekao da će zima biti duga i hladna. Međutim, zima je bila kratka i topla. Besni što su nepotrebno posekli onoliku šumu spremajući ogrev, Indijanci žestoko izudaraše vrača... Jer, indijanci su ekologozi.

Dođe sledeća jesen, Indijanci ga ponovo pitaju za zimu. Vrač pogleda u svoj „softver“, koske i zmijske kože razbacane po pepelu, pa im reče: biće duga i hladna! Indijanci ponovo počeše da besomučno seku šumu...

Međutim, sada se vrač zabrinuo, šta ako je opet pogrešio. Stoga ode u grad, u meteorološku stanicu, da se raspita. Meteorolozi mu potvrde: biće zima i duga i hladna. Vrač ih upita po čemu su zaključili, na osnovu čega su dali takvu prognozu, a oni odgovoriše:

Indijanci već danima seku šumu!

Indijanci

Ovog vica sam se setio čitajući apokaliptične vesti: te biće ledena zima, te Golfska struja najavljuje novo ledeno doba, te... Mogu da vam priznam da sam se momentalno smrzao – i počeo da „sečem šumu“. Jer, minus 30 nije šala. Samo, čime se grejati?

Sećam se 60-tih, kada smo zatvarali rudnike (gledali ste „Petrijin venac“), pa se grejali na lož ulje. Iako je bilo van pameti da je jeftinije grejanje na uvoznu naftu nego na domaći ugalj! Naravno, nafta je uskoro poskupela…

Naftarice smo smestili u šupe, a kupili termoakumulacione peći – počeli smo da se gospodski grejemo na jeftinu domaću struju. Međutim, nije je bilo dovoljno – počele su restrikcije...

Smrznuti, za sledeću zimu smo se spremili – uveli smo plin. I lepo smo se grejali nekoliko zima, jer je plin bio jeftin, naš, domaći, banatski! Zaista, čiji su banatski nafta i gas – naši, ili ruski? Banatski, ili beogradski, novosadski? Jer sada je banatski plin postao preskup za Banaćane! Džaba smo krečili, tj. uvodili plin.

Srećom, termo-peći nismo bacili, jer su zdravo teške. Ostavili smo ih za ne daj bože. I dobro smo uradili, eto sada je struja opet najjeftinija za grejanje. Međutim, bude li zima kakva se prognozira, biće restrikcija. Stoga sam onomad prefarbao moju staru termo-pećku, ali sam i očistio plinsku, produvao dizne. Sada tražim još „smederevac“ na čvrsto gorivo i... mirna Bačka – grejaću se iz tri izvora. I, verovatno, ugrejati... ako nađem ugalj, ili drva.

Samo, ko će to sve da plati? Na sreću, belosvetski bankari su sentimentalni stvorovi, izaćiće nam u susret, daće nam povoljne kredite sa malom zelenaškom kamatom, od svega 4-5% mesečno, u devizama, naravno.

Ja sada tražim onog vrača s početka priče, da mi bude – žirant!

 

Dragan Jovanov Glod - Balkanac

PS.

U međuvremenu je “ministarka za grejanje” digla cenu struje za “samo” toliko i toliko (pojma nemam koliko – u EPS-ove račune razume se jedino dipl. ing. elektrotehnike!) iako je pred izbore decidirano izjavila: “snizićemo cenu struje za 20%”! Ko je “glupi indijanac” pa poverovao – smrznuće se. Od cene!

Lajkuj nas na Facebook-u