sreda, 19 januar 2022 14:17

Svima smeta kralj sveta

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Iako planeta zna, još uvek ima nekih naših kojima smeta Noletova slava. Pa da se prisetimo: U karijeri je osvojio dvadeset titula na grend slem turnirima: devet puta Otvoreno prvenstvo Australije (rekord), šest puta Vimbldon, tri puta Otvoreno prvenstvo SAD i dva puta Rolan Garos. Đoković je osvajač svih devet ATP Mastersa iz 1000 serije, te je tako ostvario Zlatni masters i postao prvi i do sada jedini igrač koji je osvojio sve turnire iz te kategorije. Đoković je proveo najviše nedelja kao broj 1 na ATP listi u istoriji tenisa. Drži rekord sa sedam završenih godina kao prvi teniser sveta. No to nije sve, ovo je još važnije, praktično najvažnije:
U dosadašnjoj karijeri najviše puta se borio protiv drugog i trećeg "najboljeg" tenisera sveta, Nadala ili Federera, sve jedno kojim redosledom ih rangirali, jer je Nole ubedljivo prvi! Zašto? Pa zato što su oni vladali svetom tenisa samo dok se on nije pojavio! Najvažnije od svih merila je to što je Nole obojicu drao, ima pozitivan bilans protiv i Rafe i protiv Rodžera u direktnim međusobnim duelima! Amin.
Znači, ni po jednim merilu oni nisu uspešniji od njega, osim što su izjednačeni po broju grend slem titula. Ali tu su izjednačeni jedino zato što su Noleta izbacili sa US Opena 2020. i sa Australija Opena 2022. Jer da nisu, Nole bi imao već sada 21. ako ne i 22. GS titule.
Ne znam koliko puta je proglašavan za sportistu planete, jer je tenis toliko elitan sport da je logično da teško može neki fudbaler, košarkaš, atletičar, pa čak i vozač Formule 1 da se meri sa gospodom teniserima. Nažalost, sada vidimo da "beli sport" nije više džentlmenski jer se umešala prokleta politika. Ma šta politika, danas u teniskom svetu vlada čist rasizam, tačnije šovinizam. Jer je više nego očigledno da svet ni po koju cenu ne želi Srbina na tronu najboljeg od najboljih, i ako već ne mogu Federara da ustoliče pokušaće makar sa Nadalom. Ma sa bilo kim, samo da nije Srbin.

1-Nole-kralj

Naravno, Nole nije tukao samo dvojicu pominjanih velikana, i nove generacije mladih i ambicioznih izvlače još uvek deblji kraj kada im je Nole sa druge strane mreže. I bilo bi tako još godinama ukoliko bi mu dozvolili da igra. Jer Medvedev, Zverev, Tim... pa čak i Cicipas, nisu nikako bolji od njega.
Uostalom, recite mi u kom još sportu postoji toliko dominantan igrač koji je u direktnim duelima bio bolji od najboljih? Ni u jednom! Nijedna procena sportista u kolektivnim sportovima nije relevantna koliko u pojedinačnim, pa čak ni u Formuli 1 koja je sve više timski sport, ukolko je uopšte sport. A Nole je direktno (po)tukao najbolje i postavio nedostižne rekorde. Naravno, mnogo je pojedinačnih sportista: atletika, plivanje, borilačke veštine, skijanje, gimnastika itd, ali to su sportovi koji se po popularnosti ni približno ne mogu meriti sa skupim sportom - tenisom. Jer u Americi postoji deset puta više teniskih terena nego u Srbiji tenisera. Ali kvanitet se ne može meriti sa kvalitetom. Amerikanci nisu i ne mogu biti Srbi. Australijance da i ne pominjem, jer oni čak nisu ni Englezi. Stoga Nole svima smeta, jer je Srbin kralj sveta!
I na kraju, čitam, drugosrbijanci likuju što je Nole izbačen, pišu, baljezgaju, pljuju, jer ih zloba, mržnja i zavist truju. Broje mu pare i zavide više zbog novca nego slave. A suština je tako prosta, mogli su i oni među elitu, samo: "...teniseri su uzori, predmet divljenja i obožavanja, njihov teniski dar je jedino što daju puku. I to nije malo, jer je igra postala deo urbane sreće, mnogo više od onoga što istinski pruža. Iluzija o moći i slavi je ostvariva, samo valja naučiti kako reketom krotiti tako nemirnu stvar kao što je loptica, i poslati je na željeno mesto. Ništa više."...

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u