ponedeljak, 12 maj 2014 12:17

Formula 1 – miševi u kokpitu

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Skoro da mi se više i ne piše o Formuli 1, jer mi se, pravo da vam kažem, više i ne gleda ovo vozikanje u krug. Ali opet, navikao – šta bih inače nedeljom radio. Jer i najdosadnija trka je uzbudljivija nego vikend bez F1. Stoga evo kratkog osvrta na prvu četvrtinu sezone 2014.

Polako postaje jasno da je sve pogrešno. Da je izvesno i dosadno, da ni ers, ni kers, ni turbo, ni drs... ne pomažu. Mercedesi ubijaju! Tako je to kad se stalno menjaju pravila a krešu budžeti i zabranjuju testovi. Tada Bron izbuši dve rupice i sve pobedi. Sada je to Mecedes. A da po nekoliko godina važe ista pravila i ostali bi vremenom kopirali najbolje pa bi bili ravnopravniji konkurenti. Ovako, ko ubode – dominira, ko ne utrefi statira! Ko Ferrari, ko McLaren, ko Williams, ko... svi ostali – osim donekle Red Bulla.

Sada, posle pete trke, i slepi kod očiju počinju da gledaju. Poneki i da vide, ono očigledno! Vide – Fetela, bre! I polako im dolazi iz dupeta u glavu da nije slučajno 4 puta uzastopno bio šampion! Jer u Barceloni je preticao u... ukosnicama! A kao, ne može se, takva je konfiguracija staze. I ne može, ko ne sme. Sebastijan sme!

F1-a

Evo, Rozberg je drugi zahvaljujući Mercedsu, Hamilton je prvi zahvaljući – sebi! Rikardo je treći zahvaljujući Red Bullu, Fetel četvrti zahvaljući – sebi! Alonso je ispred Kimija zahvaljući... Kimiju. Eto potvrde OVOG teksta!

Sme Seb, ali i te kako sme i Luis – ali nema potrebe. Nema koga. Najbrži je na kvalifikacijama, a po tome se vidi ko je najbolji. Jeste Rozbeg solidan, sve više postaje i agresivan, ali ne vredi. Ako je bolji neka pobedi Hamiltona i otme mu pol poziciju! Setite se Sene, setite se Šumija... Uostalom, zar nije poslednji Mohikančev uspeh bio pol u Monaku! A to ne može svako. Posebno ne u Šumijevim godinama i sa „onim“ bolidom.

Što se „mojih“ tiče, rekao sam vam! Ne vrede ni Prost ni Mensel ukoliko je Sena u McLarenu. Ko što ne vrede ni (realno) izvikani Kimi i (realno) oprezni Alonso. Kimi ume povremeno da bude odličan, Alonso je konstantno... vrlo dobar. U ovoj današnjoj plejadi vozača postoje samo dvojica trkača – Fetel i Hamilton. I Hulk, Kvjat, Rikardo... ali treba uzjahati mečku, ili bika. Rikardo, eto, kroti Bika i sve je jasno. Biće četvrti, iza Fetela! Prvi će biti Luis, drugi Kekeov naslednik, lepi sin. A Crveno kljuse je dobro za imidž ali ne i za titulu. Jer Alonso će biti peti!

Evo redosleda na kraju sezone 2014:

1. Hamilton

2. Rozberg

3. Fetel

4. Rikardo

5. Alonso

6....

Više bi bilo monogo i od mene, zar vam prvih 5 nije dovoljno?!

A sad opet malo ja – sa kritikama:

Zar ne bi bilo uzbudljivije da se sme dolivati gorivo – pa da pogađamo ko je s koliko startovao, u kom krugu će na tankovanje?

Zar ne bi bilo neizvesnije da nema pravila o gumama, da sam biraš hoćeš li tvde ili meke, ili srednje, ili samo jedne, pa ih prilagođavaš težini bolida sa benzinom u njemu?

Zar ne bi bilo fenomenalno da se od 19 trka računaju najbolji plasmani na, recimo 15 – tako bi Fetel već otpisao ove nesrećne, a Rikardo prvu, ko i u Luis. Jer ko zna, možda bi tada Rozberg silovao mečku još više nego juče, a Luis se branio... Možda bi tada čak i Alonso rizikovao!

Ovako... Jebeš F1 „trke“ gde nikome ne crkne motor! Gde se ne zapali ulje! Gde nema strasti. I gde kad ti nešto na bolidu otkaže budeš... streljan. Pa ko tu da uopšte rizikuje?!

F1-B

Uostalom, zar nije totalno idiotski da Fetela kazne sa 5 mesta unazad pa startuje sa 15. pozicije jer mu je na kvalifikacijama rikno menjač?! Em mu crko pred treću sesiju, em nije vozio Q3 pa ostao tek 10. a bio bi barem 4. ako ne treći, em ga još i kaznilo sa 5 mesta unazad?! IdiJoti!

Ova „ekološka“ F1 je us(š)trojena ko EU – zabrane i kazne! Ništa se ne sme. Nema individualnosti, hrabrosti, improvizacije, muškosti, blefa... Sve odlučuju kilave gazde. Iz Brisela, LGBT lobija ili pita - na isto mu dođe. Dupe uza zid!

Treba nam „Putin“ u FIA, da lupi šakom o sto i vikne: jeste li ljudi ili miševi. Ukoliko se plašite koji kurac u bolid sedate! Trkanje bez rizika je... drkanje!

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u