petak, 22 novembar 2013 09:35

Turbo (ne)spasava Formulu 1

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sezona 2013. kada je Formula 1 u pitanju formalno još uvek nije završila, iako je praktično već sve jasno.

Međutim, jedna stvar je još uvek velika nepoznanica, a to će biti verovatno bar do prve trećine sezone 2014, kada možemo očekivati neke konkretne pokazatelje. Šta je to, što je nepoznato ili nejasno u eri apsolutne dominacije jednog tima i jednog vozača?

Odgovor leži u jednoj reči - motori!

Sledeće godine, a to znaju svi koji prate najbrži cirkus, kreće upotreba turbo motora, pa mnogi analitičari i poznavaoci očekuju da turbo motori donesu (konačno) prava uzbuđenja!

Već sada je jasno da će ovo doneti sasvim novo poglavlje u istorijatu Formule 1, a mogući su različiti scenariji.

Očekivane promene su tolike, da je lično CEO Formule 1 Berni Ekleston, izjavio kako očekuje konačni prekid dominacije Red Bulla sa uvođenjem novih V6 turbo motora.

"Imaćemo kompletno nove bolide, nove motore i nova pravila. To će biti šansa za Mercedes i Ferari da konačno krenu u lov na Fetela".

turbo-foto001

Ekelston je dominaciju Fetela uporedio sa erom Sene i Šumahera, dok Hamilton kaže kako bi želeo da bude taj koji će moći da izađe Fetelu "na crtu". Istovremeno Toto Volf (Toto Wollf) iz Mercedesa kaže da je njihova želja u narednoj sezoni, ali i narednim godinama,da počnu da rade ono što Red Bull radi sada.

Predsednik Ferarija Luka di Montecemolo (Luka di Montezemolo) je poprilično ćutljiv za sada, ali svakako ne bi bio oduševljen daljom dominacijom Red Bula, ili sličnom dominacijom neke druge ekipe (osim svoje naravno. prim. aut.). Ipak je u jednom intervjuu morao da prizna da je Fetel "veliki vozač".

Bez obzira na sve, svi očekuju puno od sledeće sezone (tačnije novih motora), a već sada se pojavio podatak da su Mercedes, Ferari i Reno uložili oko 100 miliona evra u razvoj novih turbo agregata! Međutim, ove svote ipak nemaju identičnu "težinu", ako imamo na umu da u razvoju Mercedesovog motora učestvuje 400 ljudi, a Renoovog "samo" 250!

Helmut Marko iz Red Bula je već sada iskreno izjavio da je "moguće da ostali imaju bolje ideje od nas".

turbo-foto002

Fetel istovrmeno priznaje da je za njegov uspeh u ogromnoj meri zaslužan Reno sa svojim trenutnim V8 motorom, ali se nada da će Reno nastaviti da igra ogromnu ulogu u Red Bulu i sledeće sezone.

Stvari je dodatno zakomplikovao Franc Tost (Franz Tost) iz sestrinskog tima Toro Rosso, izjavom kako je "zabrinut mogućom dominacijom jednog tima sledeće sezone".

Ovo je svima zazvučalo veoma tajnovito, pa su insistirali da Tost bude precizniji. Austrijanac je tek tada konačno precizirao na koga je mislio: "Recimo - Mercedes! Ako krenu snažno, to može trajati dugo..."

turbo-foto003

Bilo kako bilo, definitivno je sada već izvesno da će era aerodinamike, kao dominantne stavke u uspehu jednog tima biti znatno "poljuljana" u dolazećim godinama, a da će novi motori otvoriti sasvim novu eru, koju neki već nazivaju "Turbo era".

Suprotno tim tvrdnjama, Remi Tafin (Remi Taffin) iz Renoa kaže kako će aerodinamika i dalje igrati najvažniju ulogu, u kojoj glavno mesto pripada geniju Red Bula Adrijanu Njuiju (Adrian Newey). "Važnost aerodinamike (u 2014.) će ostati manje-više ista", tvrde u Renou.

turbo-foto004

Osnove za ovakve tvrdnje Tafin vidi u činjenici da Reno možda nema najjači i najbolji motor, ali ima motor najbolje prilagođen bolidu. Zato će se Reno koncentrisati i u sledećoj sezoni da ponudi najbolji motor za bolid, kao sastavni deo celog "paketa".

Ko (i kako) će se tu snaći, ostaje da vidimo uskoro.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u