subota, 18 jul 2015 12:02

Kimi Raikonen ko Džems Hant

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Meni, kao vatrenom navijaču ergele iz Maranela je Kimijeva titula iz 2007. najdraža od svih Ferrarijevih jer je osvojena u najneizvesnijoj sezoni. Naime, nisam nikako mogao da predvidim ko će biti šampion Formule 1 te godine – da li Alonso ili Hamilton. Jer je McLaren tada bio najbolji. I onda, neodlučni Denis, frustrirani Alonso i neiskusni Hamilton pokloniše titulu Kimiju – u poslednjoj trci sezone! Ali morao je neko da bude drugi, da mu štiti leđa – bio je to Masa. Eto, ja smatram da su za tu titulu podjednako zaslužni i McLarenovci i Ferarijevci. McLarenovci što se nisu složili, Ferrarijevci što su se dogovorili – Masa je vodio pa elegantno kroz boksove propustio Kimija, a iza sebe zadržao Alonsa. Naravno, Kimi je 2007. dobro vozio, na momente briljantno, ali bolje je vozio pre, recimo 2003. i 2005. u McLaren-Mercedesu.

Kimi

Kimi ima mnogo fanova, čini mi se više zbog svog nekonvecionalnog ponašanja nego zbog same vožnje – iako povremeno ume da bude pakleno brz. Povremeno... Pogledajte vožnje iz dve pomenute sezone kada je bio drugi, 2003. iza Šumahera a 2005. iza Alonsa.

Naravno, i meni je Kimi simpatičan ali ga kao vozača ne cenim preterano mnogo. Naime, nije konstantan. Nikad ne znaš da li hoće ili neće iako znaš da može. Čini mi se da njegove pobede više žele njegovi obožavaoci nego on sam. Čak i kada je osvojio titulu 2007. nije se previše radovao – a ja sam vrištao od sreće i popio više nego on.

Sada su već i godine stigle, tako da sam ubeđen da će ostati na toj jednoj tituli, ko recimo Džems Hant. Englez je više voleo devojke i cigarete, a titulu je srećno oteo nesrećnom Laudi. Eto, te daleke 1976. Hant i McLaren su nezaluženo preoteli titulu Ferrariju, a 2007. je McLaren džentlmenski uzvratio – poklonio je titulu Ferrariju, pa su bili kvit, hehehe.

Hant

I Hant je bio popularan, ne samo među devojkama. Voleli su ga mnogi, mrzeli jedino ostrašćeni Tifozi. Ali sada ga pamti malo ko. Bojim se i da će sa Kimijem biti isto. Znam da je Kimijevaca mnogo i rizikujem otrovne kritike za moje stavove, ali uporedite ga sa, recimo, njegovim zemljakom – Mikom Hakinenom! Oba Finci, jedan „ledeni“ ali drugi vatreni!

Ili sada sa kolegom iz Ferrarija – Fetel iz crvenog bolida izvlači sve što se može (ko Alonso pre), a Kimi – greši. Iako toliko grešaka ne pravi ni neki znatno nlađi, mnogo neiskusniji vozač. Npr. Pogledajte video klip slikovi po vlažnoj pisti pa recite da nisam u pravu.

Ja sam posebno kivan na Kimija zbog 2008. godine. Te sezone je Ferrari imao znatno bolji bolid nego Mclaren, ali izgubi nesrećni Masa titulu u poslednjoj trci. Tako smo opet poklonili titulu McLarenu, jer se uzalud Masa trudio kad je Ferrarijev tim brljavio, a Kimi vozio u svom „ladnom“ stilu „baš me briga“. Jer veliki trkači, šampioni iz prethodne sezone, kada su imali dominantan bolid ko od šale su potvrđavali titule.

Dokaz za kvalitet Ferrarija iz 2008. je i konstruktorska titula te godine, ali je šampion bio Hamilton u McLarenu. Kimi je u prve četiri trke 2008. ostvario dve GP pobede... ali posle ga do kraja sezone nije bilo nigde, a Masa se do poslednjeg metra junački borio. Masa je 2008. ostvario 6 pobeda, Kimi osvojio 2GP, a Hamilton „samo“ 5 – ali je postao šampion! Te godine je Kimi trebalo da oduva i Masu i Hamiltona da je zaista toliko veliki trkač F1 koliko ga mnogi veličaju. Kada je Kimi prehodne godine bio šampion, Masa je imao 3 pobede (imao bi 4 da ga nije u poslednjoj trci propustio), a Kimi je 2008. imao samo dve i baš ga je bilo briga i za Ferrari i za Masu. Pakleno krenuo pa stao, ko da se umorio. Ili zadovoljio – postao je šampion F1 i što da se više zamara.

Ja sada iz sve snage navijam da Ferrari ponovo Kimija penzioniše, ovaj put zauvek. A da na njegovo mesto dovede nekog mlađanog deliju koji neće spavati za volanom nego pomagati Fetelu u borbi s Mercedesima (i Williamsom). Može opet i nekog Finca, ne marim, ali nikako više „ledenog“ nego vatrenog. Inače ćemo još nekoliko sezona gledati Srebrnim zvezdama u auspuh.

nole

Navikao sam da gledam ratnike i navijam za borce bez premca, od Žila preko Šumija do... Supermena, koji je oličenje upornosti – dokaz da se sve može kad se hoće. Samo treba trenirati, trenirati, trenirati i živeti apsolutno disciplinovano, a boriti se do poslednjeg atoma snage. Koliko su Kimija plaćali i da vozi i da ne vozi Nole bi trebalo da ima novaca ko Rokfeler. A nema (još). Jedino da engleska kraljica odvrne malo svoju kesu a britanska vlada kasu i plate milijardu-dve funti Supermenu da... ne igra. A ni Švajcarska nije siromašna, možda i ona doda koji franak ukoliko želi da rekordi ostanu neoboreni, hehehe.

Malo sam se udaljio od teme, oprostite, ali uporedite Kimija i Noleta!     

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u