nedelja, 27 oktobar 2013 15:51

Đerdap - The Iron Gate - Gvozdena vrata

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

foto zamurovicU severoistočnoj Srbiji, na granici sa Rumunijom, na površini od 63.000 ha prostire se Nacionalni park „Đerdap“, proglašen 1974. godine. Osnovni prirodni fenomen područja je grandiozna Đerdapska klisura Dunava, najduža i najveća klisura probojnica u Evropi. Đerdapsku klisuru čine četiri manje klisure i tri kotline. One se naizmenično smenjuju u dužini od gotovo 100 km.

Spoj vremena i prirode na kopnu i vodi, najveći nacionalni park u Srbiji, Nacionalni park Đerdap, prostire se od Golupca do Karataša kod Kladova, u zonama sa različitim režimom zaštite objekata prirode, spomenika kulture, faune i vegetacije reliktnih vrsta.

Od 2850 kilometara svoga toka, 100 kilometara Dunava je u Nacionalnom parku Đerdap, od 1040 do 940 km vodenog toka. Dunav je najuži – 140 metara i najdublji – 90 metara u đerdapskim Kazanima.

djerdap mapa

Podeljen je na tri klisure Golubački grad, dužine 14,5 kilometara i najmanje širine 230 metara, Gospođin vir, dužine 15 kilometara i najmanje širine 220 metara i klisura Velikog i Malog kazana dužine 19 kilometara i najmanje širine 140 metara i tri kotline Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska.

 

Na svim ovim terenima postoji dosta pogodnih terena za sve vidove rekreativnog ribolova. U kotlinama je zastupljen pre svega ribolov na šarana i njemu slične vrste riba – babušku, deveriku, krupaticu, šljivara, dok se u klisurama pre svega love som i smuđ, kao grabljive vrste riba.

djerdap 650

Nacionalni park Đerdap nazivaju i rečnim nacionalnim parkom, budući da značajan deo Đerdapa čini Dunav, a najveću i najdužu klisuru probojnicu u Evropi, čudesna Gvozdena vrata, samoniklom botaničkom baštom i najvećim evropskim arheološkim muzejom u prirodi.

djerdap trofej

Kliknite na fotografiju iznad da vidite panoramu u većoj rezoluciji - tako ćete najbolje shvatiti zašto je veličanstvena Đerdapska klisura dar Bogova, koju neizostavno morate posetiti!

Đerdapska klisura pokazala se kao sigurno i udobno utočište ne samo biljnim i životinjskim vrstama, nego i čoveku. O tome svedoči izuzetno bogatstvo nalaza iz različitih perioda praistorije i istorije, prisustvo nadaleko čuvenog neolitskog naselja Lepenski Vir, tragovi prisustva rimske i vizantijske civilizacije i drugi kulturno-istorijski spomenici.

Ne postoji ni jedan racionalan razlog da bar jednom ne posetite Đerdap, a najbolje dva puta - jednom s vode, drugi put s obale. Evo još nekoliko fotografija.

dunav djerdap

dunav golubac

 

djerdap veliki strbac

Više iz ove kategorije « Nacionalni park Fruška Gora

Lajkuj nas na Facebook-u