sreda, 09 mart 2022 11:31

Spitfajer Mk IIa - legendarni lovac

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Verovatno najpoznatiji lovac II svetskog rata je Spitfajer i njegovu maketa bi svaki kolekcionar trebalo da ima, jer je lovac Supermarine Spitfire postao legenda u istoriji avijacije. Evo nekih podataka o čuvenom lovcu koji spasao Veliku Britaniju.
Spitfajer je jednomotorni niskokrilac, jednosed, metalne konstrukcije. Njegova namena je prvenstveno bila lovac za velike visine, ali je i poslužio kao i lovac bombarder i izviđač. Prvi prototip Spitfajera poleteo je 5. marta 1936. godine, dok je prvi serijski proizvedeni Spitfajer Mk I poleteo 14. maja 1938. godine. Prva jedinica Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) koja je bila naoružana novim lovcem bila je 19. lovačka grupa stacionirana u Daksfordu. Verzija koja je ušla u službu 1938. godine imala je plafon leta 9.723 m i maksimalnu brzinu 580 km/h, a poslednja ratna varijanta imala je plafon 12.200m i brzinu od 710 km/h. U toku životnog veka Spitfajera napravljeno je čak oko 40 verzija ovih aviona a ukupno je proizvedeno 20.351 primerak, što je najviše proizvođen avion u Velikoj Britaniji.

mk-let


Pred kraj Bitke za Britaniju iz nove fabrike počeli su da stižu Spitfajeri Mk IIa koji su još uvek bili naoružani sa 8 mitraljeza kalibra 7,7 mm ali su imali jači motor Merlin XII snage 1175 KS (čiju maketu predstavljam, verziju Mk IIa sa 8 mitraljeza u krilima). Sredinom 1941. godine pojavila se verzija Mk IIb koja je bila naoružana sa dva topa kalibra 20 mm i četiri mitraljeza kalibra 7,7 mm, a za njima su usledile brojne druge verzije Spitfajera.
Mnoge firme prodaju makete za sklapanje i gotove modele Spitfajera raznih verzija i razmera, pa tako i poznati Revell. Na slikama vidite neke detalje plastične makete za sklapanje Spitfajer Mk II u razmeri 1:48 koja nije skupa i lako je dostupna kolekcionarima.

mk-kutija

mk-delovi

mk-nalepnice

U standardnoj, lepo oslikanoj kutiji, nalazi se šema za sklapanje, kvalittetni precizno izliveni plastični delovi na ramovima i set vrhunskih nalepnica odštampanih u Italiji. Delova ima svega 34 pa je maketa relativno laka za sklapanje (nivo 3) i za manje iskusne maketare. Veličina sastavljene makete je 18,8cm a raspon krila (širina) 22,5cm.

mk-kabina

mk-rep

mk-tockovi

mk-elisa

Razmera 1:48 je skoro idealna jer su lovci II svetskog rata bili mali, tako da je ova maketa verna replika Spitfajera. Detalja ima sasvim dovoljno, što se lepo vidi na slikama iznad. Naravno, na vama je da je što kvalitetnije ofarbate koristeći paletu Revelovih boja.

mk-ceo

U brojnim prodavnicama DexyCo širom zemlje možete kupiti ovu odličnu maketu, ili je naručiti on-line klikom OVDE po vrlo povoljnoj ceni.

Kolekcionar

Više iz ove kategorije « Meseršmit Bf109 F-2