utorak, 10 jul 2018 12:34

F-15E Strike Eagle

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U martu 1981. godine USAF objavilo je program za razvoj poboljšanog taktičkog lovca, koji će biti zamena za F-111. Koncept je predviđao avion koji je u stanju da dejstvuje u dubini neprijateljske teritorije, bez potrebe za dodatnom podrškom lovačke pratnje ili specijalnih aviona za elektronsko ratovanje. Tako je od poznatog američkog klasičnog lovca F-15 Eagle nastao F-15E strajk igl, višenamenski lovački avion, dvosed, za velike dolete, velike brzine leta, za samostalno dejstvo bez oslanjanja na pratnju ili podršku specijalnih aviona za elektronsko ratovanje i za udarna dejstva u svima vremenskim uslovima, danju i noću.

15E

Zadnja kabina je opremljena sa sistemima za upravljanje naoružanjem, posebno naoružanjem vazduh-zemlja i sa odgovarajućom avioelektronikom. Za razliku od prethodnih starijih dvosedih američkih aviona (kao što su F-14 Tomket ili mornarička varijanta F-4 Fantom), zadnja kabina F-15E opremljena je sa sopstvenom palicom komandi leta i ručicom gasa, tako da operator naoružanja može da preuzme upravljanje sa avionom, mada mu je znatna manja preglednost, u odnosu na pilota u prvoj kabini. Za dejstvo vazduh-zemlja, za avione ove kategorije, F-15E ima najveću nosivost oružja u Američkom ratnom vazduhoplovstvu. Proizvodnja je trajala sve do 2001. godine, sa završenih 237 primeraka, koji su isporučeni vazduhoplovstvu.

15-kutija

15-7

Predstavljam vam vrhunsku maketu Revell u razmeri 1:48 dvoseda F-15E Strike Eagle. Maketa je dosta složena za sastavljanje, novoa 4, jer se sastoji od čak 224 dela, pa nije preporučljiva za modelare početnike. Sklopljena maketa dugačka je 394mm a široka 267mm. U kutiji su pored šeme – uputstva za sklapanje i bojenje, ramovi sa delovima od precizno izlivene plastike, ram sa providnim delovima velike prozirnosti i set vrhunskih nalepnica. Kada pažljivo sledite uputstvo i strpljivo sklapate maketu dobićete vrhunshu repliku sa pregrštom detalja, a zna se da brojnost i preciznost detalja odslikavaju vrednost svake makete. Evo kako izgleda sastavljen F-15E.

15-1

Ispod su slike nekih detalja: bogata kabina, detaljni prednji i zadnji stajni trap, vazdušna kočnica, izduvnici motara, naoružanje. Sve to potvrđuje da se radi o izuzetnoj maketi, veoma vernoj replici.

15-2

15-3

15-4

15-5

15-6

15-8

Ovu vrhunsku maketa možete kupiti u brojnim Dexy Co prodavnicama širom zemlje, ili naručiti on-line klikom OVDE i dobićete je sa 10% popusta.

Kolekcionar