utorak, 14 jun 2016 18:16

Suhoj Su-27 – ruska kobra

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Gotovo da nema zaljubljenika u avijaciju koji nije oduševljen ruskim lovcima Suhoj. Počasno mesto u niski sjajnih aviona zauzima Suhoj Su-27 (NATO naziv Flanker). To je višenamenski visokomanevarski dvomotorni lovac četvrte generacije namenjen za postizanje prevlasti u vazduhu u svima meteo uslovima, danju i noću. Uveden je u operativnu upotrebu Crvene armije 1990. godine, a kasnije je nastavljeno s upotrebom u ratnom vazduhoplovstvu Rusije kao jednim od borbenih aviona prve linije za obezbeđivanje prevlasti u vazdušnom prostoru.

Postizanje prevlasti u vazdušnom prostoru je u sadejstvu s nešto manjim i znatno jeftinijim avionom MiG-29 (kao SAD sa avionima F-15 igl i F-16 fajting falkon). Na osnovu standardne verzije Suhoja 27 razvijeno je više varijanti za različite namene (recimo mornarički Su-33, školsko-borbeni dvosed Su-27UB, i novi višenamenski lovci u više varijanti Su-30 i Su-35).

Suhoj-Su27

Rusi su pokrenuli projekat razvoja lovca četvrte generacije još 1969. godine, u projektnom birou Suhoj za potrebe SSSR-a. Dominantan deo zahteva bio je da avion bude superioran u borbi za prevlast u vazdušnom prostoru, uključujući i borbene taktičke zadatke na maloj distanci. Posebno se insistiralo na superiornosti u manevarskoj borbi, što je ubedljivo i realizovano, kao glavna karakteristika savremenog lovca. Sovjetsko vazduhoplovstvo je zahtevalo da fabrika Suhoj u perspektivi obezbedi respektivnog frontovskog lovca, dostojnog protivnika američkom F-15 igl i pri tome su zahtevali da ga i prevaziđu u ključnim karakteristikama za 10%.

Suhoji-27

Tako je nastao Su-27 kao prvi sovjetski serijski avion sa električnim komandama leta. Takođe je rešen niz fundamentalnih problema u primeni stelt tehnologija: razvijene su složene tehnologije za smanjenje radarske uočljivosti aviona četvrte generacije. Ugrađeni su materijali koji upijaju radarske zrake i znatno umanjuju radasku vidljivosti. Avion je opremljen je sa dva dvoprotočna turbomlazna motora sa dopunskim sagorevanjem. Na kasnijim modifikacijama ugrađeni su motori sa sistemom za upravljanje vektorom potiska. Takvim motorima su opremljeni avioni SU-27SM2, Su-30 i Su-35. Time je značajno je poboljšana pokretljivost aviona a, pre svega, omogućen let na maloj brzini (blizu nule) i pri velikim napadnim uglovima. Mlaznice motora se zakreću i u horizontalnoj i u vertikalnoj ravni što omogućava avionu super manevar.

Su-27 Kobra

Fenomenalne manevarske osobine aviona Su-27 posebno su se pročule na tradicionalnoj izložbi aviona na aerodromu Burže kraj Pariza u junu 1989. godine kada je probni pilot Viktor Pugačov na avionu SU-27 izveo novi, dotad neviđeni, manevar koji je po njemu prozvan „Pugačevljeva kobra“. Naime, u pravolinijskom letu avion, bez promene pravca kretanja, energično podiže svoj nosni deo, povećava napadni ugao do 120 °, i dok tako kratkotrajno leti rep je čak malo ispred nosa letilice, a zatim se avion brzo vraća u horizontalni položaj i normalni let (pogledaj šemu, ispod teksta). Samo ime „kobra“, došlo je zbog asocijacije na položaj te zmije pre napada.

O Suhoju 27 može se naširoko pisati, ali ovde nećemo pominjati radar, elektroniku, naoružanje, performanse... jer to sve zavisi od tipa aviona. Stoga ćemo se nadalje posvetiti vrhunskoj maketi Revell, koja je jedna od najboljih u velikoj ponudi maketa na sklapanje poznatog svetskog proizvođača.

37-slika

Vrhunska iz više razloga! Pre svega jer je to nov proizvod iz 2015. godine (prethodna maketa Su-27 bila je iz 2004.). Izvanredno precizni odlivci od sive plastike i delovi kristalne providnosti, tačne proporcije, mnoštvo detalja i fenomenalno bogat set savršenih (novih!) nalepnica Made in Italy odlikuju maketu Revell Suhoj Su-27SM Flanker u razmeri 1:72.

27-nalepnice

Delova ima čak 210 pa je maketa svrstana na nivo 5 po složenosti izrade i nikako nije za početnike, nego za iskusnije maketare starije od 14 godina. Dužina sastavljenog Suhoja 27 je 310mm a raspon krila 206mm.

27-sastavljen

Ono što je posebno interesantno je mogućnost da avion napravite u više opcija, sa otvorenom ili zatvorenom kabinom, sa pilotom u sedištu ili pilotom koji stoji pored Suhoja, a može i sa oba (jedan pilot sedi, drugi stoji – imate i opcione merdevine, pa ko voli nek' izvoli).

27-delovi

27-ram

Sastavljena maketa izgleda ovako: kokpit sa pilotom u detaljno prikazanom sedištu za katapultiranje, podignuta (opciono!) vazdušna kočnica, detaljan stajni trap aviona, mlaznice motora, tri vrste raketa...

37-pilot

37-gore

37-napred

37-nazad

37-ispod

Naravno, da bi se sklopila ova maketa potrebno je pažljivo slediti uputstvo i studiozno gledati šemu. Uputstvo je odštampana na 15 stranica na dva jezika – nemačkom i engleskom. Šema jeste malo koplikovana za početnike, ali iskusniji maketari će se lako snaći – samo ne brzati! Posebno pažljivo treba postavljati brojne nalepnice.

27-uputstvo

model-set

Naravno, i naša renomirana kuća Dexy Co ima u svojoj ponudi Suhoja Su-27SM Flanker, i to u dve varijante u razmeri 1:72, kao klasičnu maketu ali i kao tzv. model set koji pored kutije sa maketom sadrži i dodatni set boja, lepak, četkicu.... Odaberite koju god želite pa kupite u nekoj njihovoj prodavnici ili naručite on-line sa sajta, jer bi maketu ovog Suhoja trebalo obavezno da ima svaki kolekcionar vazduhoplova koji iole drži do svoje kolekcije.

Kolekcionar