petak, 27 oktobar 2017 10:54

Ferrari F310, 310/2, 310B - MSC PMA

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Michael Schumacher je sinonim ne samo za F1 tim Scuderia Ferrari nego i za čitavu Formulu 1. Stoga nije čudo što se sve vezano za Šumijevo ime prodaje kao alva, razni navijački rekviziti, zastave, kape, majice, kacige... a posebno replike bolida kupuju fanovi Ferrarija, ali i navijači Šumahera, pa i navijači Formule 1 svih boja. Kako sam i ja jedan od njih sakupljam sve vezano za F1, ali i Ferrari - a posebno ukoliko je Šumaherovo.

310-1

Poznata i cenjena edicija Michael Schumacher Collection (MSC) brenda Minichamps, tj. PMA (Paul's Model Art) posebno je popularana kod navijača Ferarija i fanova Šumahera. Nažalost, 1999. su izgubili licencu za Ferrari tako da postoje replike modela samo do te godine. Ali ima ih oho-ho i ovako, izbrojah tačno 52 modela iz edicije 43 Michael Schumacher Collection, što Benetona, što Ferarija i Mercedesa, a naravno tu je i njegov prvi bolid Jordan, kao i nekoliko Šumijevih sportskih i trkačkih dvoseda i kartinga. No, kako sam već predstavio bolid kojim je ostvario svoju prvu pobedu u karijeri (klikni na zaplavljeni link desno) Benetton Ford B192 sada ću se malo pozabaviti njegovim prvim bolidima Scuderia Ferrari, replikama 310 i 310B iz 1996. i 1997. godine.

310-26

310-30

„Kockasti“ Barnardov Ferrari F310 nije se odlikovao nekom posebnom brzinom, bio je to loš bolid spuštenog nosa i samo zahvaljujući Šumaheru ostvarena je njegova prva pobeda za najslavniji F1 tim, naravno opet po kiši u Španiji 1996. – kao i prva za Benetton u kišnoj belgijskoj banji Spa 1992. Eto iznad dva F310 „pokunjenog“ nosa – vidite razlike. Nema ih, jedino je različito mesto na kojem ponosno stoji broj 1 koji je Šumi preneo iz Benetona. Pa ko voli nek' izvoli – ja imam Nr. 26 i ne pada mi na pamet da nabavljam još i Nr.30 kad je i običan 310 skup, a „španski“ preskup. Bar da ima gume za mokru pistu kad je već replika bolida sa poznate kišne trke, a ne ovako.

310-31

No, inženjer Rori Birn je ubrzo shvatio šta ne valja na Barnardovoj konstrukciji pa je nasleđenom bolidu iz '96. podigao nos. Taj model je nazvan 310/2 a Šimi ga je vozio od GP Kanade pa do kraja sezone i ostvario još dve GP pobede. Naravno, rereplika "High Nose" je još skuplja – eto je na slici iznad. Ferrari F310 (obe verzije) je sa Šumijem osvojio ukupno tri Velike nagrade 1996.

310-33

310-35

I sezona 1997. je nastavljena modifikovanim Barnardovim F310, ali je Birn izvršio značajne prepravke pa je verzija nazvana Ferrari F310B. To je već značajno bolji bolid ali još uvek znatno slabiji od Williamsa. Ipak je Šumi njime čupao bobede, ukupno 5, i postao vicešampion F1 1997. godine. Iznad vidite dve replike, klasičan 310B i nešto izmenjenu verziju sa trke za Veliku nagradu Francuske. Oba modela su skupa, ali i dalje tražena. Nasledio ih je 1998. Ferrari F300 (i njega smo predstavili – kliknite na zaplavljeni link pa vidite!) – znatno bolji bolid čiju je kompletnu konstrukciju uradio Rori Birn.

310-gore

Ove stare replike Minichamps u razmeri 1:43 zaista nisu nešto posebno. Jesu one kvalitetne i tačnih proporcija, gume su odlične... ali legendarni Šumijev Benetton iz Spa 1992. čak nema ni ugrađene retrivizore?! Mene posebno iritira što je Šumaher u kokpitu bez pojaseva a trkački kombinezon bez ijedne reklame sponzora – ko da je vozio u trenerci! Pa zašto su onda te stare replike toliko skupe, od minimum 50 evra pa do svih 100 (zavisno od modela)? Zato što su i dalje tražene, jer je takve bolide vozio veliki Mihael Šumaher.

jordan-schumacher

Dragi prijatelji kolekcionari i fanovi F1, bez obzira na Šumahera u „trenerci“ uopšte se neću ljutiti ukoliko mi poklonite bolid sa slike iznad – jeste Šumi njime vozio svega jednu trku, ali taj Jordan mi fali za kolekciju. Jesam ja vatreni navijač Ferarija - ali i Šumahera, i što više vremena protiče sve ga više cenim. Jer je on (naravno i Sena!) pobeđivao i kad nije imao najbolji bolid jer je najbrže vozio, a po kiši (naravno, ko i Sena) plesao po mokrom asfaltu. Svaka čast Hamiltonu i Fetelu, Prostu i ostalim šampionima, ali u svetu F1 svega su dva velikana. Stoga su i replike njihovih bolida najtraženije među kolekcionarima. 

Kolekcionar FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u