subota, 31 januar 2015 13:17

Burago dobio licencu za Ferrari replike

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kod nas, ali verovatno i u Evropi, najpopularnija kompanija replika automobila, poznata italijanska kuća Bburago, je u grupaciji MCG - May Cheong (Maisto) Group od 2007. godine. Lepa vest za poštovaoce te firme je da je Bburago dobio licencu za sve Ferrari replike! Evo vesti i na engleskom: „...The planned 2015 launch includes four ranges of products within the Bburago brand - Signature Series, Racing, Race and Play, and Ferrari Kids. More than 100 cars will be launched prior to the middle of next year...“ objavljenje krajem 2014. godine.

Ferrari-Burago

Naravno, kada neko dobije eksklizivna prava drugi mora da ih izgubi. A to je sa licencom Ferrari gotovo redovna pojava. Jednostavno, replike automobila i bolida Ferrari su toliko popularne širom sveta da su se firme uvek otimale za licencu, jer je najveći profit prodavati kolekcionarima „propete konjiće“. Ali kako je Ferrari – Ferrari i kada su modeli u pitanju, on diktira stroge uslove. Veliki i moćni uvek zahtevaju što viši kvalitet po što povoljnijoj ceni, da bi kolekcionari masovno kupovali – i tako reklamirali firmu.

Klasa replika ima mnogo, ali nas ne ovde zanimaju Exoto, CMC, BBR i druge kompanije od čijih cena otpadaju uši – od minimum 200 evra po replici pa naviše - njih neka kupuju oni koji imaju i za pravi Ferrari, a ne repliku. Stoga ćemo se ovlaš pozabaviti replikama Ferrari iz srednje i niže cenovne klase, a na primerima modela najpopularnije razmere 1:43.

Naravno, pod replikama automobila se podrazumevaju modeli za kolekcionare od 14+ godina, a ne autići za decu od 3+, ili 5+ godina. Uostalom, i na ambalaži jasno piše za koju ciljnu grupu su namenjeni.

Recimo ovo je jedan Bburagov LaFerrari za decu koji je izazvao priličnu zabunu, skoro razočarenje na Fejsbuku, iako vidite da na igrački čitko piše da je igračka namenjena za uzrast od 3 i više godina (3+ AGES), a i po ambalaži (običnoj kartonskoj kutiji) to se primeti. Ne, to nije replika nego igračka, iako mnogi nude autiće za decu kao replike po našim brojnim sajtovima. No, ko voli igračke neka izvoli, ja sam ipak odraslo dete. Znatno starije, 60+ hehehe.

LaFerrari-Bburago

Stoga, kada pogledate najjeftinije replike Ferrari, tzv. „novinska izdanja“ iz blistera, obično nazvana po izdavaču „Altaya“ (a u stvari proizvodi kompanije Ixo), videćete da imaju zaista zavidan kvalitet a veoma nisku cenu (od 10-15 evra komad zavisno od pakovanja), zbog ogromnih serija. Na njima takođe piše da nisu za mlađe od 14 godina. Eto to je, recimo, neki donji prag kvaliteta replika Ferrari – slabije od toga se ne sme kad su replike! Jer ne stoji džabe na svakoj kutiji natpis da je urađen strogo pod licencom Ferrari. Evo ispod, čak i na najjeftinijim igračkama za dečiji uzrast od 3+ godina mora postojati licenca jasno istaknuta – sa Ferarijem nema šale!

Licenca-Ferrari

Srednja klasa replika bila bi ona od 20, 25, pa do maksimum 30 evra komad za rezmeru 1:43. A tu je uvek bilo pregršt Ferrari modela, ali dobijale su se i gubile licence – opet je Ferrari uslovljao visok kvalitet po prihvatljivoj ceni. Stoga su dobijale licencu firme (ne pominjem one starije) koje su izdavale La Storia Ferrari edicije – prvo „školjke“ potom „knjige“, pa ih (verovatno) izgibile, jer ih više nije bilo, potom PMA (Pauls Model Art) poznatiji kao Minichamps koji licencu Ferrari gubi negde 1999. godine, a dobija je Mattel iste godine (HotWheels, a potom i HW Elite), a sada vodite da je Matel izgubio a dobio Bburago. Eto na slici ispod još jedne replike Bburago, žuti Ferrari, pored onog crvenog F40 na početku, iz starije Burago serije i druge razmere.

burago-ferrari

Koje replike su bile bolje već je stvar ukusa, nijanse su u pitanju, ali sve su bile za uložene novce veoma kvalitene. Stoga sumnjam da će replike Bburago biti slabije. Jednostavno, Ferrari neće dozvoliti da ostane nepokriven prostor u najpopularnojoj klasi, to bi bilo suludo, naročito pored jeftinih a kvalitetnih Ixo Altaya replika. Stoga sačekajmo, strpimo se da vidimo kvalitet i cene. Najavljuju se Ferrari edicije (recimo one koje mene a verujem i vas najviše interesuju) Signature Series i Racing serije.

Eto, s nestrpljem očekujem prve replike 14+ jer mi je posebno drago zbog licence Ferrari što je dobio upravo Bburago, pošto se i kod nas popularni „Burago“ može legalno kupiti po razumnim cenama, recimo u brojnim odlično snabdevenim Dexy Co prodavnicama gde već ima pregršt Burago automobila - ali i Revell aviona, pravi raj za kolekcionare, jer mnogi od nas sakupljaju i avione i automobile! Preko glave mi je više i e-bay kupovine i skupe poštarine, a posebno naše carine gde sa apetitom kidaju retrovizore s replika!

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u