subota, 19 oktobar 2013 16:48

Babuška - plovak iznad tepiha kukuruza

Ocenite ovaj članak
(43 glasova)

babuska kanalU današnje vreme ribe često nisu „pri apetitu“, a kada se tome doda neusklađenost pribora i taktike, rezultati ribolova su poražavajući. Lov babuške na kanalima je dosta popularna disciplina na vojvođanskim prostorima. Najviše ribolovaca je lovi jer je najviše i ima u vodi, a samim tim - i u čuvarkama, a ne zbog svoje „kratke pameti“, kako to tvrde pojedini ribolovci. Rekreativno pecanje na plovak, zbog sve manje riba u našim vodama, iziskuje približavanje određenim segmentima takmičarskog ribolova. To važi za sve vrste bele ribe, pa tako i za babušku. Posebno se ovo odnosi na sporotekuće kanale sa  bujnom vegetacijom.

PRIVATNO MESTO

Na takvim i sličnim vodama mesto za ribolov je od posebne važnosti, iz više razloga. Od naselja do naselja „privatizacija“ dela obale je uobičajena pojava, iz razloga što se mora uložiti znatan fizički napor za neprestano održavanje „svog“ mesta. Izvlačenje velikih količina trave (čistačem) je posao koji mora da se vrši minimalno pet puta u toku godine (sezone) i to obično krajem maja, sredinom juna, početkom jula i sredinom avgusta. Ponekad je potrebno i nekoliko vanrednih uređenja, što zavisi od godine.

Mesto za ribolov ne treba birati po lepoti okoline, već zbog od onoga šta je u vodi. Dubina je vrlo bitna. Potrebno je odabrati deo kanala sa nešto većom dubinom. Mada je dubina prilično ujednačena, čak i 30 cm veća dubina znači malo hladniju vodu u proleće, i isto tako malo hladniju u leto, a to je osnov uspešnog pecanja - imati ribu „pod nogama“. Kako se mali (plitki) kanali brzo zagrevaju, sa prehranom mesta može se započeti kad srednja dnevna temperatura vazduha pređe 12 stepeni Celzijusa. U tom periodu ne može se očekivati bog zna kakav ulov, ali prijatna iznenađenja u vidu krupnih babuški su redovna pojava. Prehranu vršiti jednom nedeljno, malim količinama, a kako temperatura vode raste, postepeno povećavati količinu hrane i skraćivati interval između dva hranjenja. Leti to znači svaki drugi dan po 2-4 kg prehrane. Konstantno prisustvo hrane vezuje ribu i ona se ne udaljava mnogo od mesta, već po obavljenom „ručku“ odlazi u obližnje lokvanje.

ZLATNO ZRNO, PA KUVANO

Pod prehranom se podrazumeva stari kuvani kukuruz koji može biti čist ili sa dodatkom zrna drugih biljaka. Kukuruz se stavi u vodu 24 h da nabubri, a pre kuvanja se doda kašika šećera. Obe stvari (potapanje u vodu i šećer) služe da se period kuvanja skrati na 1 sat. Posle 60 min. kukuruz se ostavlja u istoj vodi da se polako ohladi. Tek po hlađenju dodaju se razni mirisi, što i nije neophodno. Kukuruz se na mesto ribolova može plasirati u rastresitom stanju, ali bolje je raspodeliti kuvani sadržaj u manje posudice i zalediti u zamrzivaču. Ovako ubačena hrana manje će tonuti u mulj kojeg je na bačkim kanalima previše.

Osim redovne prehrane kukuruzom, koji održava babušku uvek u blizini, potrebno je nešto što će je zaintrigirati i izvući iz lokvanja onda kad vi to želite. Pola pakovanja kvalitetne primame, pravilno nakvašene i u obliku ping-pong loptica, bačene (ne sve odjednom) na samo mesto biće sasvim dovoljno da učini ribu aktivnom na duže vreme.

TRI VRSTE MAMACA

Što se mamaca tiče, babuška je vrlo zahvalna vrsta, ali se ipak treba pridržavati osnovnih principa u odabiru mamca. Sa detaljnom pripremom mesta može se u bližoj okolini očekivati priličan broj primeraka preko pola kilograma koji itekako „vode računa“ o svojoj ishrani. Iako se peca na „tepihu“ od kukuruza, s proleća ubedljivo najbolji mamac su gliste svih vrsta. Kako vreme prolazi potrebno je preći na mamce biljnog porekla. Noklu i kuvano žito koristiti tokom najtoplijeg perioda, dok su kasno leto i jesen rezervisani za kukuruz šećerac. Hlebnu ružu i crviće moguće je koristiti tokom cele sezone.

mamci trofej

Kao i sve ribe, i babuška ponekad pokazuje znake ćudljivosti, i odbija da uzima mamac za kojim je prethodnih dana „ludela“. Zbog toga bi uvek trebalo poneti bar tri vrste mamca, pa kad se uoči koji najradije uzima, njime i loviti.

RASAN ŠTAP

Neusklađenost pribora je čest razlog mnogih ribolovačkih neuspeha. Logika „ako naiđe nešto veće“ preferira upotrebu težih sistema, a to utiče na ulov babuške. Za to - „nešto veće“ koristi se drugačiji pribor.

Uz upotrebu adekvatnog pribora neće se dešavati da riba često „loše radi“, pa ćete je loviti mnogo više, i u trenucima kad je neutralna ili neaktivna. I kada je raspoložena da uzima mamac osetiće se znatna razlika u ulovu, u odnosu na kolege sa znatno „većim apetitom“.

Dovoljan je jedan štap, jer na pripremljenom mestu često nema potrebe za tri. Posle bacanja primame, radom sa samo jednim štapom brzo se pronađe na čega najbolje „ide“, na kojoj je dubini i kojim intezitetom uzima mamac.

Štap od 5 m mora biti kvalitetan jer se neprestano drži u ruci, pa težina ne sme prelaziti 200 gr. Ovo sigurno znači i stotinak evra manje u džepu, ali zadovoljstvo pecanja krupne babuške „rasnim“ takmičarskim štapom je zagarantovano.

I NA KRAJU - UDICA

Najlon za pecanje, obavezno svež, u debljinama od 0,14-0,17 mm obaviće posao bez problema sa svim babuškama do 1 kg. Veće su vrlo retke, a i njih, uz malo sreće, možemo savladati.

Za Veliki Bački kanal i slične stajaće ili sporotekuće vode najbolje su se pokazali plovci uskog oblika koji ne stvaraju otpor pri zaranjanju. Nosivost od 0,5-1 gr je odgovarajuća za ovaj način ribolova, i svako probijanje gornje granice dovodi do lošijih rezultata.

Značajna stavka sistema su udice, pa njima treba posvetiti posebnu pažnju. Njihov oblik biramo u zavisnosti od mamca koji koristimo. Zajednička karakteristika je da ne smeju biti preterano tanke, jer tada lako cepaju usta. Udice srednje dugog vrata u veličinama od 18-12 su pravi izbor.

Posle pola sata „opipavanja“ i odabirom adekvatnog sistema može se početi sa intezivnim pecanjem.

I čuvarka je bitan deo pribora. Osim što mora biti većih gabarita, nije zgoreg da se ponekad zaboravi poneti - namerno! Babuška je lepa riba, a besomučnim izlovom ništa lepo ne možemo postići. Kad zamrzivač bude pun, a komšije „podmirene“, ostavljajući čuvaricu kod kuće primorani ste da svu ribu vratite u vodu.

Ova „taktika“ priuštiće vam više zadovoljstva nego što pretpostavljate, a i bićete pošteđeni mnogih neprijatnosti, kao što je čišćenje velike količine ribe.

Nenad Ignjatov

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u