sreda, 23 oktobar 2013 00:43

Ribolov u jesen: Štuka - tri pravila

Ocenite ovaj članak
(47 glasova)

big pike glodJesen je idealan period za lov trofejne štuke, a pozna jesen za kapitalne. Čak i pecaroši koji je ne love, u jesen je pecaju bar nekoliko puta, kako ko - neko varalicom a neko kederom Zato je ovaj tekst i napisan, kao pokušaj da mlađim ribolovcima skrenem pažnju na neke osnovne činjenice kada se peca štuka, a ne kao neki pretenciozni stručni ribolovački vodič, jer ja sam je, ipak, pecao na bogatim vodama, a ne samo na našim opustošenim. Ali ako i poneki iskusni ribolovac sazna nešto korisno tim bolje. Za početak najvažnije je znati tri sledeća poznata pravila::

Aktivna - horizontalna prezentacija (leptir, vobler); neaktivna - vertikalna prezentacija (džig, kašika); kasna jesen, zima - živ ili mrtav keder).

A sada je vreme za kedere, ako želite kapitalku, jer... 

Meso je meso! U našim krajevima ručak bez mesa i nije ručak, večera bez slanine ko da nije večera - posle jela pivo. Nisam ja po konstituciji tipičan izdanak vojvođanski, ali jesam pristalica ovakvih vojvođanskih obroka. I, “prvo fruštuk, ondak na put” - kako peva Balašević. A putovao sam mnogo, od Baltika do Kazahstana, preko Rumunije do Spanije... Pecao sam I štuke (velike štuke!), na varalicu - u inostranstvu. Pecao sam. i pecam, i kod nas, ali velikih je sve manje a varalica sve više.
Pozna jesen je vreme za kapitalne štuke. Može se tada loviti i varalicom, ali teško. Velika štuka u jesen ne juri, nego vreba iz busije. Teško je varalicu provući ispred nje a da ne zakačite varalicu za granu ili panj. Varalicu tada, u kasnu jesen, morate jako sporo vući. Leptiri postaju skoro neupotrebljivi - ne mogu se dovoljno sporo vući da bi radili kako treba, a i vibracija je prejaka za to godišnje doba, u jesen ribe ne plivaju brzo kao leti. Tada ni vobleri nisu najpametniji izbor, iako njih ima i koji vibriraju pri sporom povlačenju. Najbolje varalice za lov u kasnu jesen je silikonac i kašika.
Silikonac možete spuštati u granje i ako ga zakačite nije veliki trošak, jer nije skup. Silikonac možete vući gore-dole štuki ispred usta... sve dok je ne izazovete na napad. Bele i plave boje su dobre za hladnu vodu, ali ponekad i upadljivije boje mogu da je izazovu na napad.
Koristite veće šedove, a kako zima dolazi, voda je sve hladnija, a velikoj štuki ikra sve više pritiska želudac, pa postepeno prelazite na manje. Tada je i vreme za super-sporo povlačenje silikonaca sa tvister repovima, jer oni i pri najsporijem povlačenju rade. Naša Orka ima i tvistere i šed-tvistere, sada i Sirene. Svi silikonci toga tipa dobar su izbor za pecanje u poznu jesen, čak i po zimi.
Kašike nisu jeftine (kao silikonci), ali i kašike dobro love u jesen. Birajte veće a tanke, da što sporije tonu dole, da široko lelujaju levo-desno dok propadaju. Povremeno ih trgnite, cimnite, da krenu horizontalno ili naviše, ali ih što češće puštajte da tonu…
Ako pecate štuku na dubokim vodama koristite teže kašike, ali za takve vode opet su bolji silikonci, koje teške glave vuku u dubinu.
U Vojvodini takvih voda nema, ili vrlo malo, pa su ove “smernice” samo za lov na vodama do četiri-pet metara dubine. I u plitkim lagunama na delti Urala lovio sam lakim kašikama, ali i voblerima i leptirima, jer je tamo ogromna populacija štuke.
Osnovne boje kašika su žuta i bela - bez te dve boje nikada ne idite u lov na veliku štuku. Štuka naročito dobro vidi u to doba, jer u vodi nema planktona, voda je bistra, skoro providna, a plitka. Zato morate imati više nijansi kašika žute i bele boje. Kad pogodite pravu boju, upecaćete pravu štuku!
Međutim, ako je dan vedar i nema vetra da ustalasa površinu, teško ćete uspeti da je prevarite. Velika štuka su vrlo oprezne, bez obzira koliko god da su gladne - samo će vam nekad pratiti varalicu. Ni ako pravite tzv. “osmice”, kad je ugledate da prati - ne pomaže - jer je i ona ugledala vas, a varalica joj je sumnjiva. Zato morate imati kašike u više nijansi žute i bele, koje različito reflektuju svetlost: zlatnu, med zlatnu, nikl belu, sedef belu, hrom belu... više i manje sjajne površine. Crveni detalj je poželjan, često presudan faktor. Na slici vidite neke rumunske kašike koje su konstruisane za plitke lagune Delte Dunava, idealne varalice za naše vode! Izrađene od vrlo kvalitetnog lima, tanke, sporo tonu, ali mogu se dovoljno i lako i daleko zabaciti. Super su!
Tri pravila 3
Ipak, na našim vodama a i na svim vodama sveta, najbolji mamac za lov u poznu jesen i zimu je keder. Ribica zabačena dubinkom u dubinu ili keder na pampuru, ne mogu ni da pobegnu, ni da se sakriju. Tada samo treba znati gde je štuka i plasirati joj keder blizu. Ne mora baš u usta, kao silikonca ili kašiku, jer će je keder privući...
Ne treba, ipak, ni predugo da stoji na jednom mestu. Ako štuka nije blizu ne vredi. Zato čeće prezabacujte, dok je ne nađete. Neće se velika štuka tada puno šetati, jer je voda hladna, utroba puna ikre, pa štedi energiju. Ako vam ne zaigra “balerina” kroz petnaestak minuta, promenite joj “pozornicu”.
Isto kao i kod varalica, početkom jeseni lovite na velike kedere, kako se približava zima i hladi voda, na manje ali ne premale - štuka nije smuđ, voli ona slastan (mastan) zalogaj. Ali posle mresta – u prolece – kasika je brez premca!
Uvek, bez obzira da li pecate varalicom ili na kedere, obavezno koristite sajlicu! Za varalicu - kraću, za kedera - dugačku, jer velika štuka mali keder duboko proguta.
Velika štuka je veliki borac, treba je pecati jakim štapom i mašinicom, a i veliki leptiri stvaraju priličan otpor.
Ja sam varaličar, ali priznajem da se u poznu jesen i po zimi velike štuke ulove skoro isključivo na kedere! Kada pecate na kedere bistra voda ne predstavlja nesavladivu prepreku, ali i onda su bolji ulovi po oblačnom vremenu, a dobro je i kada duva vetar. Što se Vojvodine tiče vetra je previše, ali ni Švedska, Rumunija i Kazahstan nisu bez njega. Poznate zemlje velikih štuka (Irska, Škotska, Holandija...) su takođe poznate po čestom vetrovitom vremenu. Bez vetra nema od metra!
Šandor Ribar

Lajkuj nas na Facebook-u