ponedeljak, 20 oktobar 2014 12:17

Olovne cipele za silikonske glavinjare

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Cipele nisu italijanske, ali su i te kako udobne, iako su kineske! A još kada se malo razgaze... i-haj! Ali cipele, pa na bosu nogu, e to ne ide. Stoga mekane fine čarape - oko cipele?! Ja za slučaj “samodbrane” nosim na pecanje Profi Blinker Attraktor i Relax Kopyto od šedova, a Delalande Sandre i Orku šed- tvister od “tejlova”. Međuim, za njih mi trebaju i olovne glave. A što da se trujem olovom, kad postoje “bezopasnije” varalice, a koje takođe imaju olovno otežanje. Zato je moj definitivni izbor ovo - na gotovo!

O važnosti repova i nevažnim očima već je pisano više puta, ovde ćemo se osvrnuti na oblik glave i na olovni balast. Pogledajte oblike glava ove trojke. Na slici sleva u desno, su: Storm WildEye Jigging Shad - 10cm 20g; River 2 Sea Bottom Walker Shad - 12cm 28g; Storm WildEye Swim (a isti je i Storm Intensee Swim) Shad - 11cm 25g; šta im je zajedničko?

cipele-tri

E da, baš to: trouglasta glava, pa malo dignuta na gore - da voda udara u “podbradak”! Kako se kači asimetrično, za čelo, cela varalica vibrira(!) prilikom povlačenja i propadanja usled gravitacije. Podrazumeva se i da repovi rade, ali ovde je akcenat na radu tela. Telo vrluda uzdužno - oko ose - ali kako su sve glavinjare različitih proporcija, tj. mase, različito i rade. Najizazovnije je geganje plastičnog Jigginga, njegovo kretanje se ne može opisati - mora se videti! On je u stvari, pravi pravcati(!) vobler countdown, lenje akcije telom i živahne repom. Suptilan teturavac! Slika ispod.

cipela-jedna

Veliki Bottom Walker je za nijansu sporijih - ali širih - pokreta, i telom i repom. Swim Shad ima za svoje telo malo veći balast, ali i on vrluda telom. Ipak, daleko najizovnije plivaju i tonu Jigging Shad i Bottom Walker!

Vidite da te glavinjare leže ravno, bez podupiranja. U vertikalnom položaju ih drži široka olovna “cipela” - u glavi! Ali ne u samom vrhu glave, već malo unazad. Tako je postignuto da je udarac vrhom glave o prepreku u vodi nečujan. Ali nečujan je i svaki kontakt s dnom - vrlo deško detektujete trenutak kad padnu na dno, čak i kada je na dnu kamena ploča. To može da stvori probleme kod neiskusnijih ribolovaca, ali ove glavinjare su za stare majstore, koji vole nečujne, tihe ko smrt, varke. Smrtonosne varke za sve grabljivice! Nema tog šeda koji će tako stabilno u struji plivati, nema tog šeda koji će na dno aterirati vertikalno, ko i svaka ribica, jer nema te olovne glave na glavi silikonca koja će ispravljati telo ko što to radi olovna “cipela” u dnu tela šeda - labilna ravnoteža nije stabilna!

Takođe, kod glavinjara je sve već izbalansirano, pošteđeni ste kupovine različitih glava (ako ih ima?) i balansa a i udice su kvalitetne, jake i oštre.

“Cipela” svake glavinjare uvijena je u “celofan”, tj. holografsku foliju, a preko je mekana masa tela. Izrada, to jest livenje, nije tako jednostavna rabota, i stoga ove varalice nisuu jeftine, ali ni preskupe (naročito ne Stormov WildEye Swim Shad). Nažalost, našim trgovcima je skupo da ih uvezu, ribolovcima da ih kupe... a nama nije ni da ih seciramo, da im utrobu vadimo, da bi Vi videli ono što mi odavno znamo.

cipele-dve

Baš zbog rada (i) telom, a ne samo repom. Glavinjare ovog tipa su veoma lovne, praktično neuporedivo efikasnije od klasičnih šedova i tejlova, kod kojih uvek postoji problem adekvatne težine i oblika glave, i dužine udice, a da i ne pominjemo problem lošeg probadanja udicom (nepravilnog) ili, što je često slučaj, krtog “silikona”, kada dolazi do pucanja prilikom navlačenja na jig udicu. Takođe, nema svlačenja tela sa udice. Ako saberete dva i dva, doćićete do rezultata ko i ja - jeftinije nisu, ali su tu negde po ceni, jer treba znati da su ove glavinjare kineske, za razliku od evropskih šedova i tejlova.  Eto, ne kudim ja uvek sve proizvode iz P.R.C. (PeopleRepublic of China).

Kako se vode ove glavinjare pisano je i pisano, ali uvek ima još poneka caka i trik. Dovoljno je reći da trojku povlačim svaku slično, ali i različito, u zavisnosti od...

Uf, faktora je mnogo, a vremena malo.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u